Необходими продукти:
За блата:
2 чаши захар
1 ¾ чаши брашно
¾ чаша какао
2 чаени лъжички сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
2 яйца
1 чаша прясно мляко
1 чаша мляно, силно кафе
½ чаша олио
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
За крема:
1 чаша бита сметана
1 чаена пудра захар
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
½ чаша шоколадови пръчици
2 броя черен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 170 градуса
2. Смесете захарта, брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта в голяма купа. Добавете яйцата, млякото, кафето, олиото и ванилията. Разбийте сместа с миксер.
3. Сложете готовата смес в подходяща тава (можете да го изпечете на два пъти в тава с диаметър 22 см
4. Печете 30-35 минути, като проверите с клечка за зъби дали блатът е готов преди да го извадите. Охладете за около 10 минути и извадете блатовете от тавите.
Как се приготвя кремът?
1. Смесете сметаната с пудрата захар и ваниловия екстракт и ги разбийте с микер на средна скорост.
2. Разтопете единия шоколад на водна баня, след това го охладете, но внимавайте да не се втвърди
3. Изсипете половината от сметановата смес и разбъркайте добре, след това добавете останалата смес.
4. Сложете единия блат на подходяща повърхност и го намажете с крема, сложете втория блат, намажете и него, както и цялата торта от всички страни.
5. Настържете другия шоколад на много едро ренде и поръсете тортата с него.
СЪВЕТ:
Можете да замените последната стъпка като поръсите тортата с шоколадови пръчици.