
Необходими продукти:
½ ч. ч.захар за карамела
1 с. л.масло
1банан, нарязан на кръгчета
8 – 10 филииотлежал козунак
200 млпрясно мляко
200 млтечна неподсладена сметана
200 гшоколад или 4 с.л. какао
5яйца
1 ч. ч.захар
4 с. л.амарето или друг ликьор, по желание
2 с. л.кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Захарта за карамела се слага на умерен огън и се разбърква до получаване на светъл карамел. Отстранява се от котлона, добавя се маслото и всичко се разбърква, докато се превърне в хомогенна смес. Сипва се на дъното на форма за печене. Отгоре се слагат кръгчетата банан, а върху тях ветрилообразно се подреждат филиите козунак.
2.Млякото и сметаната се слагат да заврат.
3.Шоколадът се начупва на парченца, залива се с врящото мляко. Ако се използва какао, се разбърква в малко количество горещо мляко и лъжичка захар, докато стане на кашичка, и се смесва с останалото горещо мляко.
4.Яйцата се разбиват със захарта и се добавя на струйка шоколадовата смес. Слага се ликьорът и се залива козунакът във формата. Поръсва се с кафявата захар. Пече се на водна баня на 180 ° С около 20 мин.menumag.bg