Шофьори на джипове на протест, искат достъп до Рилските езера

Шофьорите, които превозват туристите и организират офроуд разходки до Рилските езера, се готвят за протест, обявиха те пред bTV.  Причината е, че от днес се забранява качването на джипове край Рилските езера. Това става чрез специална заповед на министъра на околната среда и водите.

От години джиповете минават по единствения път към Седемте рилски езера.

По думите на протестиращите забраната погазва техните права, а пътят съществува от 1984 г. и досега не е имало проблем да се качват джипове до Седемте рилски езера. Според тях пътят е общински и не може да им бъде забранено да се придвижват по него.

Трасето на джиповете минава през горска територия до 17-ия стълб на седалковия лифт към хижа „Рилски езера“

Шофьорите разказват, че техни клиенти са хора, които ги е страх да използват лифта. Признават, обаче, че не са плащали данъци за своята дейност и „не издават касови бележки, защото нямат основание“. Цената за курс до Рилските езера или обратно е 15 лева. Средно правят по два курса на ден.

„Искаме да работим законно и да плащаме данъци и лицензи, но не знаме защо не ни позволяват. Искаме да знаем на какво основание ни спират“, заявяват шофьорите. Предстои им среща с екоминистъра.

До забраната за джипове до Рилските езера се стигна преди дни след множество сигнали в МОСВ за системно навлизане на джипове в района на Рилските езера по единствения път, който по регламент трябва да се ползва само от планински спасители, хижари и пешеходни туристи.

А днес министър Емил Димитров и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов ще направят първа копка за изграждане на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“.  Церемонията е в района на хижа „Рилски езера“. Проектът беше спрян, след като там беше качена тежка техника – багери. Сега работата ще продължи с коне, обеща министърът и уточни, че проектът никога не е предвиждал в планината да се качва техника.

След построяването на Контролно-информационния пункт /КИП/ в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинската спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Също ще се гарантира и присъствието на служители на Парковата охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.

Необходимостта от изграждане на Контролно-информационен пункт в близост до хижа „Рилски езера“ се обуславя от големия интерес и увеличаване броя на посетителите в района на циркуса на Седемте рилски езера. Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност и управление на туристопотока.

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *