Юбилейна конференция на Философския факултет събра учени от 4 континента

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград стартира международната научна конференция „Трансформации и предизвикателства в глобалния свят“, посветена на 25-годишния юбилей на Философския факултет. Научният форум привлече учени от 4 континента, които в рамките на три дни ще представят своите изследвания в четири направления: „Философия”, „Психология”, „Социология” и „Политически науки”. Формите на участие в конференцията са хибридни, включващи присъствено презентиране на докладите и онлайн участие, наложено от усложнената ситуация с Covid-19.

Научното събитие бе открито от ректора на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков.

„Философският факултет е душата и сърцето на всеки един университет. Горд съм, че Ви има в структурата на нашия университет, и високо ценя усилията Ви заедно да поддържаме неговия имидж на престижен, образователен, културен и научен център“, каза в приветствието си проф. Юруков.

Ректорът подчерта важната роля на Философския факултет в структурата на Югозападния университет. Той отбеляза, че във факултета винаги се е отдавало голямо значение както на обучението на студентите, така и на научноизследователската работа. Доказателство за това са множеството публикувани монографии, студии, статии и доклади в областта на психологията, социологията, философията и политическите науки.

Приветствие към участниците в конференцията оправи и деканът на факултета проф. д-р Борис Манов, който представи накратко историята на Философския факултет.

Проф. Манов отбеляза, че ръководеният от него факултет е сред водещите хуманитарни образователни и научни центрове в България. Факултетът провежда обучение по 4 бакалавърски, 13 магистърски и 7 докторски програми, както и 2 програми за допълнителна и следдипломна професионална квалификация. Проф. Манов с гордост сподели, че през изминалите 25 години своите дипломи като бакалаври, магистри и доктори на Философския факултет са получили над 15 000 души. В момента във факултета се обучават над 650 студенти и близо 90 докторанти, като голям процент от тях са чуждестранни граждани.

Приветствия към участниците на конференцията отправиха още Любен Милев – заместник-кмет по обществен ред, сигурност и спорт на община Благоевград, Екатерина Текерска – старши експерт в Регионалното управление на образованието – Благоевград, Райчо Цветин – заместник областен управител на област Кюстендил, проф. д.н.к. Васил Марков – декан на Факултета по изкуствата. По повод юбилейната конференция са получени поздравителни адреси от десетки образователни и научни институции.

Специален гост на конференцията, която  продължи в Университетския център „Бачиново“, бе заместник-министърът на образованието и науката доц. д-р Петър Николов.

Студентите от специалност „Връзки с обществеността“ и Драматичният театър „Никола Вапцаров“ ще работят заедно „зад кулисите“

Студенти от специалност „Връзки с обществеността“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се срещнаха със заместник-директора по административните въпроси на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ и актьор Севар Иванов. Събитието беше организирано по негова инициатива, с цел поддържане и обогатяване на доброто сътрудничество между двете институции.

Основната идея на срещата беше да се засили интересът на младите хора към театралното изкуство. Актьорът, който бе номиниран за „Икар“ за главна мъжка роля в „Портретът на Дориан Грей“, въведе студентите „зад кулисите“ на целия творчески процес по поставянето на една пиеса от първите репетиции до премиерата на сцена.

Севар Иванов разказа с подробности за спецификата на театъра и конкуренцията между театралното изкуство и медиите за вниманието на новото поколение публика. Разкриването на всички тези детайли породи дискусия за методите на популяризиране на цялостната комуникационна стратегия на най-голямата културна институция в Благоевград със 100-годишна история. Акцент бе поставен и върху рекламните и PR инициативи на всеки отделен театрален проект.

На финала на дискусията бъдещите PR специалисти от Правно-историческия факултет получиха специална покана за провеждане на стажове в Драматичния театър „Никола Вапцаров“. Севар Иванов посъветва студентите да мечтаят и винаги да си поставят високи цели.

Двустранните ползотворни отношения ще продължат с практическо посещение на PR студентите в културната институция, чийто млад и амбициозен заместник-директор си е поставил нелеката задача да подтикне възпитаването на изцяло ново поколение театрална публика.

Доказателство за професионализма на кадрите от специалност „Връзки с обществеността“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ е успешната кариера на един от възпитаниците на катедрата – Симона Спасова, доскоро PR специалист на театъра, която спомогна за засилване на добрите отношения между двете институции.

Дни на Еразъм привлякоха интереса на студенти и докторанти в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Студенти и докторанти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ се запознаха с възможностите за обучение, работа и практика в чужбина, които предоставя програмата „Еразъм+“. Информационната среща, която се проведе в университета, е част от световната инициатива „Дни на Еразъм“ (ERASMUS DAYS 2020).

Координаторът на програмата Станислав Грозданов запозна присъстващите с две от дейностите на програмата – Еразъм с цел обучение и Еразъм с цел практика. Той информира студентите за възможността да се обучават в над 150 университета в Европа и отбеляза, че Югозападният университет има сключени 150 договора с различни образователни институции. Желаещите да осъществят мобилност се запознаха с условията, документите и сроковете за кандидатстване.

По време на срещата координаторът представи официални данни от проучване на Европейската комисия, според което над 70% от мобилните участници откриват какво искат да работят занапред, 1 от 5 среща бъдещия си партньор в живота по време на мобилността. Проучването сочи още, че Еразъм студентите подобряват уменията си за започване на работа и социално взаимодействие, 9 от 10 участници в програмата споделят, че са станали по-адаптивни, развили са комуникативни умения, способности за общуване в мултикултурна среда, умения за справяне с проблеми и цифрови способности.

В събитието чрез видеовръзка участие взе и студентът Вилислав Сатиев от Правно-историческия факултет, който в момента е на стаж в международната правна кантора „Dryllerakis & Associates Law Firm“ в Атина, Гърция. Той сподели защо е избрал да стане част от образователната програма „Еразъм+“, в какво се състои работата му като стажант и как преминава работният му ден. Вилислав призова студентите и докторантите да се възползват от възможностите за мобилност.

Програмата на събитието продължи с изложба на Василена Димитрова, озаглавена „Il nostro bel viaggio – Нашето красиво пътуване“. С фотоси студентката от Факултета по изкуствата разказа за преживяванията и вълненията от Университета за чужденци в Перуджа.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *