Яхния с шарен боб, свински ребра и картофи в гювеч

Продукти

400 г свински ребра
500 г шарен боб
700 г картофи
2 средно големи глави кромид лук
1 прясна червена чушка
3 с.л. червен сладък пипер
5 с.л. млени домати от консерва
1 ч.л. лют кълцан червен пипер
1 ч.ч. брашно
1 връзка магданоз
3 с.л. олио
сол

Начин на приготвяне

Сложете да варите боба (в тенджера или гърне), докато приготвяте останалите продукти. (при липса на шарен боб може да се използва и червен боб от консерва).

Нарежете ребрата на малки парчета и ги запържете в олиото в голям глинен гювеч. Като се позачервят, прибавете нарязания на по-едро лук и чушката на лентички около 2 см. Пържите още около 5 минути.

Прибавете брашното и бъркайте непрекъснато, за да не залепне. Добавете сладкия червен пипер и сол на вкус. Залейте с гореща вода при непрекъснато бъркане, но не до края на съда. Консистенцията на яхнията нито трябва да е гъста, нито рядка, като се има в предвид, че с варенето тя ще се сгъсти още.

Прибавете нарязаните на кубчета (1 см) картофи и затворете капака на гювеча като от време на време бъркате и подправяте с още сол, ако е необходимо.

След като се уверите, че картофите са сварени, прибавете боба и доматите. Варите, докато бялата пяна изчезне (това означава, че брашното вече е напълно сварено).

Прибавяте нарязания на ситно магданоз и лютия пипер. Сервирайте в глинени панички или малки гювечета с топла пита.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *