Продукти за 3-4 порции
300 г зрял боб
2 стръка праз лук
1 голяма глава кромид лук
3-4 печени червени чушки
2-3 моркова
50 мл олио
100 мл ч.вино
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
джоджен
300 г домати от консерва, нарязани на кубчета
Приготвяне
Фасулът се кипва за 7-8 минути и водата се изхвърля.Залива се отново и след завирането се изключва.Оставя сее да престои с водата за няколко часа и се вари до готовност(или се сварява веднага)
Отцежда се, като водата се запазва.
В по-дълбок съд се сипва олиото и виното и се задушават праза, нарязан на колелца, кромидът, на едро нарязан и морковите, на кръгчета.
Когато лукът и морковите омекнат, се добавят едро нарязаните червени чушки, и доматите.
Посолява се и се слагат подправките – червен пипер, черен пипер, джоджен .
Разбърква се, задушава се още 3-4 минути и се изсипва в тавичка или глинен съд. Долива се от водата , в която е врял боба – да не го облива.
Пече се на 200С докато се образува златиста коричка.