Броят на жертвите на нападението в Берлин вече е 12! Пакистанец или афганистанец е карал камиона

Броят на жертвите на нападението в Берлин, при което камион се вряза в коледен базар, се увеличи до 12.

Предишната информация беше за деветима загинали.

45 души са ранени, като голяма част от тях са в тежко състояние.

Загиналият мъж, открит в шофьорската кабина на камиона, който прегази хората на коледен базар в Берлин, е полски гражданин. Все още се чака потвърждение дали това е и шофьорът на камиона. Вчера той е успял да говори със семейството си за последно към 12 часа и е казал, че е в опасна ситуация и не може да остане на телефона. От 16 часа нататък жена му и шефът му не са успели да се свържат с него. Собственикът на камиона Ариел Зуравски заяви пред полската телевизия, че шофьорът е негов братовчед и той не е в състояние да извърши подобна атака. Предполага се, че шофьорът е отвлечен от човека, който всъщност е карал камиона. Той е заловен веднага след трагедията, докато се е опитвал да избяга. Арестуван е в района на Колоната на победата край „Тиргартен“. Той е афганистанец или пакистанец, който е влязъл през февруари тази година като бежанец в Германия. Представял се е под различна самоличност и затова още не е ясно каква точно е самоличността му. Мъжът е разпитван. Днес по-късно ще бъдат изнесени подробности, пише 24 часа. Полската фирма, собственик на камиона съобщи, че според данните от шофьорската кабина, камионът е подпалван няколко пъти, преди да тръгне. Веднъж към 16, веднъж след 17 и накрая къ 19,30 часа. Сякаш на волана е бил човек, който се учи да кара и не е успял да подкара камиона. Колата е била паркирана в Берлин. Тя е превозвала стомана, била е натоварена с 25 тона, но не е ясно дали по време на трагедията вече е разтоварена. Пътувала е от Италия към Полша, в Берлин се е наложило да изчака няколко дни и шофьорът я е паркирал край строеж. Там явно е бил нападнат от пакистанеца.

Според чуждестранната преса „Ислямска държава“ е поела отговорност за нападението, но тепърва предстои да се изясни дали това е така, коментира Тодорова.

Нападението беше извършено на коледния базар в центъра на Западен Берлин – един от най-посещаваните, включително от туристи, около 20 ч. – след края на работния ден и затварянето на магазините, когато много хора минават за чаша греяно вино.

Полицията в Германия успя много бързо да успокои ситуацията, давайки информация за случилото се – на всеки 15 минути в „Туитър“ на немски и английски език. Макар берлинчани да бяха помолени да не напускат домовете си, беше разсеяно притеснението, че се готви нещо друго. В Германия всички очакват атентати. Само тази година има над дузина предотвратени атаки.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *