НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
3 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко или (газирана) вода
400 г саламурено сирене
40 г масло
5 ч.ч. брашно
2 бр. пакетчета суха мая
3 ч.л. сол (равни)
4 ч.л. захар (пълни)
олио за дълбоко пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маслото се разтопява, млякото се затопля и се сместват. Слагат се солта, захарта, яйцата и маята, и се разбива до гладка течност. Сиренето се натрошава и се слага в течността. Слагат се 4 – 4 1/2 чаши брашно и се измесва меко, леко лепнещо тесто. Оставя се на топло да се удвои. Работният плот се поръсва обилно с брашно, тестото се изсипва и се измесва, докато престане да лепне.
Олиото се слага в тенджера. Количеството зависи от радиуса на тенджерата, олиото трябва да е дълбоко поне 2 пръста. Загрява се на половината от капацитета на котлона.
Тестото се разделя на 3-4-5 топки или според предпочитанията – колкото повече топки, толкова по-малки мекиците. Всяка топка се разточва на кръг с около 1 см дебелина и се нарязва радиално като пица.
Получените триъгълници се изпържват в олиото и се отцеждат на салфетка.
Може да има отклонение в количеството на брашното – според големината на яйцата и на ползваната чаша. Аз ползвам чаша от 200 мл.
Температурата на олиото би трябвало да бъде добре регулирана. Както при всички други пържени теста важи: Ако не е достатъчно горещо олиото, мекиците го попиват. Ако е много горещо – потъмняват бързо отвън, преди вътре да са готови.
Може да ползва половината мая, тогава е добре купата с тестото да бъде сложена в съд с гореща вода – аз запушвам мивката, пълня я с гореща вода от крана и слагам купата с тестото вътре. Това намалява времето за втасване наполовина.