Рязани мекици със сирене

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

3 бр. яйца

1 ч.ч. прясно мляко или (газирана) вода

400 г саламурено сирене

40 г масло

5 ч.ч. брашно

2 бр. пакетчета суха мая

3 ч.л. сол (равни)

4 ч.л. захар (пълни)

олио за дълбоко пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маслото се разтопява, млякото се затопля и се сместват. Слагат се солта, захарта, яйцата и маята, и се разбива до гладка течност. Сиренето се натрошава и се слага в течността. Слагат се 4 – 4 1/2 чаши брашно и се измесва меко, леко лепнещо тесто. Оставя се на топло да се удвои. Работният плот се поръсва обилно с брашно, тестото се изсипва и се измесва, докато престане да лепне. 

Олиото се слага в тенджера. Количеството зависи от радиуса на тенджерата, олиото трябва да е дълбоко поне 2 пръста. Загрява се на половината от капацитета на котлона. 

Тестото се разделя на 3-4-5 топки или според предпочитанията – колкото повече топки, толкова по-малки мекиците. Всяка топка се разточва на кръг с около 1 см дебелина и се нарязва радиално като пица. 

Получените триъгълници се изпържват в олиото и се отцеждат на салфетка. 

Може да има отклонение в количеството на брашното – според големината на яйцата и на ползваната чаша. Аз ползвам чаша от 200 мл.

Температурата на олиото би трябвало да бъде добре регулирана. Както при всички други пържени теста важи: Ако не е достатъчно горещо олиото, мекиците го попиват. Ако е много горещо – потъмняват бързо отвън, преди вътре да са готови. 

Може да ползва половината мая, тогава е добре купата с тестото да бъде сложена в съд с гореща вода – аз запушвам мивката, пълня я с гореща вода от крана и слагам купата с тестото вътре. Това намалява времето за втасване наполовина.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *