О. Тимов заряза закусвалнята в НТС след неуспешен опит на Г. Чингов да му извие ръцете с договор само за 1 г.

Бившият общински съветник Орлин Тимов отказа да продължи договорните си отношения с концесионерите на НТС в Благоевград – фамилията Чингови,  и те обявиха някогашната му оборотна закусвалня с вход към градската градина за свободна и търсеща наемател. Заведението от 200 кв.м без оборудване се предлага срещу 1500 лв. месечно, което е по 7,50 лв./кв.м. В обявата Георги Чингов честно си е признал, че закусвалнята се нуждае от ремонт.

„Отказвам се от този бизнес, защото не знам с кого да подпиша договора си за наем – обясни мотива си да зареже печелившия обект ресторантьорът О. Тимов. – До 2013 г. плащах наем на Венцеслав Кожухаров, който беше председател на сдружението, спопанисващо сградата на НТС, през 2013 г. се появи Георги Чингов, който се рекламира като законен хазяин, преди Нова година разбрах, че съдът е възстановил предишното статукво и Чингов вече е никой, но в същото време той обиколи мен и всички наематели в сградата с предложение да сключим и за тази година договори с него”, обясни Тимов.

Тъй като закусвалнята определено се нуждае от сериозен ремонт, Тимов поискал от Чингов договорът за наем да е поне за 5 г., за да може да си гарантира избиване на инвестицията, последният обаче му отказал, явно защото сам не е наясно още колко време ще може да пренебрегва влязлото в сила съдебно решение, с което се възстановява управлението на НТС до 2013 г.

Тогава, както многократно писахме, Георги Чингов, съпругата му Райка и брат му Светослав с няколко брилянтно изпипани хода сложиха ръка на златния имот, в резултат на което получиха правото да ползват сградата за 30 г. срещу месечен наем от 28 лв., а преди няколко седмици направиха и втори удар – сключиха договор с шефа в оставка на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов, на когото дадоха под наем 3 етажа в сградата за благоевградската Разплащателна агенция.

Освен наема от около 100 000 лв. годишно, с клауза в договора Чингови си гарантираха и луксозен ремонт на етажите – ДФЗ се задължи да налее в дограми и оборудване още 500 000 лв. Още в края на миналата година Разплащателна агенция започна ремонт на помещенията и според шефката й Светла Сотирова съвсем скоро тя и колегите й ще се нанесат в новите лъскави кабинети на пъпа на града. Това стана, въпреки че В. Кожухаров изпрати на Порожанов в София 6 съдебни решения, според които Чингов няма право да дава под наем или да продава части от сградата на НТС, тъй като е избран от доказано нелегитимно общо събрание на акционерите. Според Кожухаров шефът на ДФЗ не дал никакъв знак, че е получил съдебните решения. 

Без да имат проблемите на малцината останали наематели на помещения в НТС, явно бизнесът със заведенията в областния център на Пиринско умира, защото не само О. Тимов е освободил помещението. След като разбраха, че не могат да ги продадат поради абсолютната невъзможност да намерят купувачи в пренаселения със заведения Благоевград, собствениците масово са се втурнали да предлагат заведенията си под наем.

Справка в имотните сайтове показва, че за последните 2 месеца над 40 заведения с близо 8000 кв.м обща площ в Благоевград се дават под наем заедно с цялото оборудване. Цените им варират от 4,25 лв./кв.м в жк „Еленово“ до близо 10 лв./кв.м в центъра на града.

В центъра сред най-евтините заведения, които се предлагат под наем, е ресторант „Монопола“ на бившия футболист Иво Андонов. Той е с площ 219 кв.м и Андонов му търси 1000 лв. без ДДС месечно, или 4,57 лв./кв.м.

Обявите са толкова много, че има буквално за всеки вкус и финансови възможности. По-слабо платежоспособните могат да избират между кафене от 40 кв.м в широк център, което се предлага за 300 лв. месечен наем /7,50 лв. на кв.м/ и 5 пъти по-голямо в жк „Еленово“, на което собственикът търси 850 лв. /4,25 лв. на кв.м/.

Сред обявите има и такава, пусната от наемател на общината в широк център. Човекът си направил барче от 80 кв.м с лятна градина, тераса с изкуствена трева и бяла мебел, и сега му търси наемател срещу 850 лв. месечно /4,25 лв./кв.м/. Цената е при ползването и на кухнята, но ако новият наемател желае, може да се откаже от нея и така ще свали наема си на 600 лв. месечно, е уточнено в обявата.

Наемът към община Благоевград пък бил включен в наемната цена на предлагания обект, писал е чистосърдечно авторът на съобщението, който видимо се надява да взема от наемателя 850 лв., да дава от тях около 250 лв. на общината и с остатъка да си докарва по една средна за региона заплата, без да си мърда пръста.

От община Благоевград обаче съобщиха, че съгласно чл. 11, ал. 2 от Закона за  общинска собственост „предоставените имоти и вещи не могат да се преотстъпват за ползване, да се ползват съвместно по договор с трети лица, да се отдават под наем или да се пренаемат“. По тази причина вместо да се уреди с чист месечен приход от 600 лв., авторът на обявата, ако бъде открит от общинските служители, може да бъде изваден от списъка на общинските наематели и да загуби всичко.

Проучване на „Струма“ установи, че въпросното заведение се намира в района на VІІ СУ и се стопанисва от сина на благоевградски полицай.

Най-високите наемни цени в Благоевград са посочени за двуетажно кафене с 2 тераси и площ 230 кв.м, за което собственикът търси 2200 лв. месечно /по 9,57 лв. на кв.м/, механа „Милена“ в центъра на града – без оборудването наемната й цена е 2800 лв. месечно /9,06 лв. на кв.м/, ресторант от 520 кв.м в центъра – 4090 евро, и дискотека от 1200 кв.м, която е обявена с месечен наем от 7158 евро.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Кимбей Синджир

    Тези мошеници Чингови, водени от пишман-юристката, тракторен инженер от русенското ТВУ (пардон, ВТУ), а сега вече и „доцент“ по триене на тех. колежа, гръмко именуван „факултет“ на ЮЗУ-то, и бимша мудедържачка от групата на Мама Кажа в ОбС, сиреч „лудата Райка“, както я наричат познатите и, е крайно време да отидат в пандиза, където им е мястото, за фалшифицирани на документи. Венци Кожухаров дано ги навре в кучия гъз, та да се освестят!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *