13 партии, сдружения и коалиции влизат в битката за община Разлог

Общо 13 политически партии, сдружения и коалиции влизат в битката за кметове и общински съветници в община Разлог. Сред тях има и един инициативен комитет за издигане на Иван Катранджиев за кмет на село Годлево, а две от политическите формации са подали документи за регистрация в следобедните часове вчера, като едната е получила отказ от ОИК да бъде регистрирана.

От всичките  политически и граждански формации, които ще участват в предстоящите местни избори,  само пет са се регистрирали за участие в изборите за кмет на община, кметове на кметства и общински съветници, останалите влизат частично в битката.

За кметския стол в Разлог ще се борят ГЕРБ, чийто кандидат е досегашният градоначалник Красимир Герчев, и БСП за България, които издигат кандидатурата на бизнесмена Александър Крайнов. Столетницата ще издигне и кандидати по съставните села. Сигурни засега са Иван Пенджаков за Бачево, Георги Пандев за Горно Драглище, който е бил кмет на селото преди няколко години, Божидарка Будина за Добърско, началник участък в ДГС – Елешница Николай Дивизиев за Елешница и Мария Юранчева за Баня. За селата Годлево и Долно Драглище кандидатурите все още се обмислят.

За кметските столове и представители в местния парламент ще се бори и  ПП „Възраждане“, зад която стоят протестърите от Разлог. Идеята им беше да регистрират гражданско сдружение с името „Разлог, събуди се“, но това не стана възможно, а отговорът на ЦИК относно наименованието бе, че „наименованието или абревиатурата на местна коалиция може да съдържа само наименованието или абревиатурата на някои от участващите в нея партии или коалиции“. Това промени нещата и те избраха малката партия на Костадин Костадинов, тъй като името подхожда на идете им.  Те все още обмислят кандидата си за кмет на община Разлог и кандидатурите за кметове по селата, а от листата за общинските съветници отпадат две от имената, които бяха посочени като сигурни – Валентин Коцаков, който се отказа, и Кръстьо Паланков от Елешница. По информация на „Струма” той ще влезе в листата на общински съветници от „Воля”, която ще издигне и кандидатура за кмет на община, но няма да има свои кандидати за кметове на съставните села.

Коалиция „Демократична България – обединение“ също се е регистрирала за участие за всички избори – кметове и съветници, но на този етап имена не са спрягани и не е ясно дали ще регистрира свои кандидати навсякъде.

Последната партия с амбиции за кметските столове и мандати в парламента е ДПС. Там също все още не са ясни имена.

За участие в изборите за кмет на община и листи за общински съвет са се регистрирали ПП „МИР“ и СДС. БЗНС се е регистрирала за избор на общински съветници и кмет на кметство Елешница, а само за участие в избора за общински съветници регистрация е направила местна коалиция “Партия Български социалдемократи” („Съюз на свободните демократи“, „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“).

В последния момент вчера документи за участие са депозирали ПП „Национален фронт за спасение на България“, която също ще участва само в изборите за Общински съвет, а водач на листата ще бъде директорът на НУ „Яне Сандански“ Георги Тренчев. Документите й са били изрядни и е регистрирана за участие.

Другата политическа формация, подала документи в последния момент, е партия „Български съюз за директна демокрация“, която е получила отказ от ОИК – Разлог да бъде регистрирана.      

Във вчерашния ден бе коригирано и решението на ОИК за разпределение на ръководните места в СИК между партиите и коалициите на територията на община Разлог. Според решението ГЕРБ и БСП получават по  27 души в ръководния състав, КП „Обединени патриоти” и ПП ДПС  по  11 и ПП „Воля” – 5.  Общо 27 ще бъдат секциите в община Разлог по време на изборите, от които 2 СИК ще бъдат 7- членни и 25 СИК – 9-членни. Общият брой на членовете на СИК е 239. От тях 84 получава ГЕРБ, 70  БСП за България, по 27 КП „Обединени патриоти”,  ДПС и „Воля” и 4 – КП „Демократична България – Обединение”.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *