181 зрелостници в Пиринско се явиха на поправителната матура по български език и литература, 55 проспаха изпита

181 зрелостници от общо 40 училища в Благоевградска област се явиха вчера на задължителната матура по български език и литература – сесия август-септември. До ДЗИ бяха допуснати 236 желаещи да завършат средно образование, от които 55 не се явиха, а останалите 181 положиха изпита при стриктна организация и спазване на мерките за безопасност в определените 8 училища.

Конкретно за Благоевград матурата се състоя в VІІ СУ „Кузман Шапкарев”, като 43-мата зрелостници бяха разделени в 7 изпитни зали и влизаха в сградата с лични предпазни средства, отстояние един от друг и замерване на температурата. Повече от час преди началото на ДЗИ пристигнаха квесторите, а дошлите да покажат знанията си по БЕЛ започнаха да се събират пред входа.

Абитуриент от благоевградско училище, който на първата матура не се е представил много добре, тъй като тестът бил труден, а сега се е подготвил горе-долу, сподели, че планира, щом вземе диплома, да започне работа в строителството.

„Не можах да взема матурата от първия път, защото бях стресирана. Очаквах, че в стаята при нас ще е госпожата по български, която познаваме и ни преподава 4 години. Това обаче не се случи, учителите бяха напълно непознати и този факт се отрази на представянето ми. Сега се надявам да се справя, още повече че се подготвях вкъщи и решавах тестове от предишни години, останали от брат ми”, обясни девойка.

Впечатление направи, че докато чакаха, няколко зрелостници на видима възраст към 30 г. запалиха цигари при централния вход, при което бяха предупредени, че в целия район на училището и прилежащите му територии тютонопушенето е забранено, а периметърът е оборудван с камери, свързани с полицията и общината.

След проведения инструктаж на квесторите в 7.30 часа на стълбите излезе директорът на VІІ СУ Лилия Стоянова. Тя помоли всички да сложат маските си и след проверка на служебните бележки, личните карти и телесната температура зрелостниците заеха местата си.

„ДЗИ по БЕЛ протече нормално, при спазване на противоепидемичните мерки. Няма постъпила информация за анулирани изпитни работи”, коментира началникът на отдел „Оранизационно-методическа дейност” в Регионалното управление на образованието – Благоевград Методи Попов и допълни, че за матурата са осигурени достатъчен брой квестори, включително и резерва, в случай че някой учител се окаже в обстоятелства на невъзможност да изпълни тази дейност.

Днес /28.08./ е вторият държавен зрелостен изпит по предмет по избор. Подадените заявления са  243, от които 88 са за матура по география и икономика, 52 – по биология и здравно образование, 12 – философски цикъл, 8 – английски език, по един – по история, математика, физика, руски, испански език. Общо 78 ученици от професионални гимназии са желаещите да се явят на държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация. За трето ДЗИ – по желание, няма кандидати.

Резултатите от т.нар. поправителни матури ще бъдат обявени до 14 септември.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *