Проверите сами дали сърцето ви е здраво

Сърцето е уникален орган. То не спира работата си за минута – от раждането на човек до смъртта му.

Сърцето има нужда от навременни и редовни грижи.

Ако сърцето ви започне да функционира лошо, има прост начин, чрез който да проверите как работи. За това не са необходими специални устройства или кой знае какви умения.

Сърдечно-съдовите заболявания са лидер в тъжния списък на водещите причини за смърт на планетата. Това се дължи на темпото на живот и постоянния стрес, който хората изпитват. Психологически натиск, липса на сън, умора, много часове работа пред компютъра и липса на физическа активност вредят на сърцето. Картината се влошава от нездравословна диета, включително бързо хранене, мазна и пикантна храна, пише zdorovieinfo.ru, предава Лекува.нет.

Как сами да проверите здравето на сърцето

Ако започнете да усещате определени алармени сигнали, които тялото ви изпраща, и искате да се уверите, че всичко е наред със сърцето ви, има прост и бърз начин да проверите това.

Смятате ли, че редовният стрес на работното място или семейният ви живот се отразява негативно на вашето здраве или вашата напреднала възраст е причина за тревога? Вероятно трябва да проверите сърцето си.

Човешкото сърце е силен орган, така да се каже. Не е толкова лесно да му се повлияе зле. Но основният проблем е, че в случай на неизправност в сърцето, последната може да бъде трудно да се идентифицира.

Сърдечната честота е един от основните параметри. Затова е необходимо да се започне с измерването на пулса. Тази стъпка веднага ще покаже как работи сърцето.

Това не изисква никакво медицинско оборудване или специални медицински умения, а само вашето внимание и 5 минути време.

Лекарите смятат, че измерването на сърдечната честота може дори да спаси живота на човек. Така че, овладявайки този метод, ще се почувствате по-спокойни.

По правило пулсовата честота се измерва в покой, за това просто трябва да седнете на стол. Но именно в този тест не е нужно да сте постоянно неподвижни.

Как сами да измерите сърдечната си честота?

1. Трябва да поставите ръцете си върху равна повърхност с дланите нагоре, лактите в същото време са леко повдигнати. Поемете дълбоко въздух и издишайте, за да се успокоите.

2. Леко натиснете върху радиалната вена (в основата на палеца на китката между сухожилието и костта) с показалеца и средния пръст на другата ръка и избройте броя на ударите на пулса за една минута.

3. Така се измерва пулса. Запишете данните.

4. Следващият етап е малка тренировка. Станете и направете най-простото упражнение „скачане“ за 45 секунди. Сега измерете сърдечната честота отново, но в изправено положение. Запишете показанията.

5. Отпуснете се за една минута и отново измерете сърдечната си честота, като изброите ударите пак за една минута. Запишете показанията.

След това ще е необходимо да се извършат прости изчисления.

За да направите това, съберете (сборувайте) получените три числа (пулса в покой, веднага след упражнението и една минута след упражнението). От получения резултат извадете 200. След това разделете полученото число на 10.

Обобщени резултати:

1 – 5 – Човек с такъв резултат има силно, здраво сърце. Най-вероятно той води здравословен начин на живот.

6 – 10 – Сърцето функционира правилно, но трябва да обърнете внимание на работата му, особено ако общият брой е 10. Препоръчва се да водите здравословен начин на живот: правилно хранене, умерена физическа активност, адекватен сън и липса на тревожност.

11 – 15 – Сърцето, както се казва, е „на прага“. За да предотвратите необратимите сърдечни заболявания, трябва да преразгледате начина си на живот. Включете в диетата: риба, овесени ядки, горски плодове, тъмен шоколад, ядки, зехтин, червено вино, зелен чай. От значение са също умерената физическа активност и пълноценният сън.

Повече от 15 – Незабавно уговорете среща с кардиолог. Въпреки че измерването на сърдечната честота не се счита за официално одобрен медицински тест, тези показания трябва да ви накарат да действате така, все едно сте пред прага на някакво сериозно сърдечно заболяване.

Сърдечната честота е един от жизненоважните показатели за здравето. Показва броя на контракциите (ударите) на сърцето за една минута. Сърдечната честота се колебае и е свързана с физическата активност, емоционалните реакции и ситуации, в които се намира човек.

Погрижете се навреме за сърцето си, защото то не спира работата си дори и за минута през целия ви живот.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *