С проект от 1997 г., поръчан от Р. Димитров-Чората, собственикът на бившия ресторант „Романтика” се опитва да преотреди ливадата от 1.7 дка на Бачиново за строеж на жилища, заведение и паркинг

Нов опит да получи преотреждане на терена в местността Бачиново над Благоевград, където бе бившият ресторант „Романтика“ на Райчо Димитров- Чората, прави пред Общинския съвет собственикът Илкяр Шефкет. За пореден път той иска от местния парламент да се промени предназначението на имота и от ливада да стане за жилищно строителство, заведение за обществено хранене и паркинг.

Два пъти точката неуспешно бе вкарвана за становище при предишния състав на ОбС, като и първият път през 2017 г. получи отказ и съдът върна решението за преразглеждане като немотивирано. През януари 2018 г. при второто влизане в пленарна зала решението бе отложено, след като съветникът от групата на ГЕРБ Кирил Илиев сигнализира за стартирало незаконно строителство в имота, като посочи, че няколко дни преди това е видял на руините нови изградени колони и излята плоча на първи етаж. Разпоредена бе проверка и гласуването по точката в ОбС бе отложено. За трети път искането на Шефкет бе оставено без решение в началото на 2021 г., а съветниците се мотивираха с мораториума за строителство върху зелени площи, приет от тях миналата година, и липса в преписката на документ, че върху терена няма незаконно строителство. И сега в комплекта с документи не е включено официално становище има или не констатирано незаконно строителство, но към преписката Илкяр Шефкет е приложил архитектурен проект от 1997 г. за промяна на визията и функционалността на тогавашния ресторант „Романтика“. Той бил изготвен по поръчка на Райчо Димитров, за да мине заведението в по-висока категория. Припомняме, че Р. Димитров-Чората като едноличен търговец и арендатор купил временния търговски обект, известен навремето като култова дискотека, от РПК- Благоевград. Идеята на архитект Вл. Милков, автор на проекта от далечната 1997 г., била да подобри функционалността на помещенията върху площ от 168 кв.м и да придаде нова визия на заведението, подходяща за парковата среда, в която се намира. Защо архитектурният проект от преди близо четвърт век е добавен сега, без да е предмет на дискусия на ОбС, не е ясно. Припомняме, че личността на новия собственик на руините, останали от стопанисваната някога от Чората дискотека „Романтика“ и на терена с площ 1,777 дка, все още е пълна мистерия. Никому неизвестният инвеститор се сдоби със сградата на  публична продан, организирана от НАП – София, на 17 февруари 2017 г., като платил за нея 11 501,99 лв. Постройката според документите е била с площ от 169,50 кв.м и била вдигната върху държавна земя.  Точно в деня на сделката с НАП Илкяр Шефкет направил втора важна сделка, като купил от софиянците Стоян и Диана Маеви ливада на Бачиново, точно където е била „Романтика“, като според документите броил за имота от 1,777 дка само 200 лв. Фирмата, с която Шефкет е направил сделките, е  „Аква милк“ ЕООД, регистрирана от него в Кърджали с капитал от 10 лв. и с адрес на ул. „Г. С. Раковски“ 16, ет. 1 в Благоевград, близо до входа на болницата. Постоянният адрес на собственика е в гърменското село Хвостене.

Общинският експертен съвет по устройство на територията е дал положително становище по искането на Шефкет за ПУП, който да му разреши да построи жилищни сгради, заведение и паркинг на терена. Сега думата имат общинските съветници.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *