5 ползи от изпотяването

Потенето е физиологичен процес, който макар и да ни кара да се чувстваме неприятно в по-топлите месеци, оказва се – има редица ползи за нашето здраве. Споделяме някои от тях, като не забравяйте, че по време на спорт и в пролетно-летния сезон, добрата хидратация на тялото е много важна.

Ползи за кожата

Когато се потите, порите ви се отварят и изхвърляте голяма част от токсините в организма. Това от своя страна може да ви помогне да намалите риска от появата на пъпки, акне. Умереното изпотяване може да бъде едно от най-хубавите неща за вашата кожа.

Но ако се потите прекомерно, без наличието на физическа активност, може би страдате от хиперхидроза. Хората с хиперхидроза могат да бъдат изложени на по-висок риск от кожни проблеми като брадавици, обриви и екзема.

Детоксикация на тялото

Вероятно сте чували, че след парти вечер, когато махмурлукът усилено напомня за себе си е хубаво да направите лека тренировка, няколко минути сауна, да провокирате тялото да се изпоти. От медицинска гледна точка, кожата е част от отделителната система. Точно като другите органи в отделителната система, тя играе важна роля при отделянето на токсини от тялото.

Една от ползите от потенето е, че помагате на тялото да елиминира част от токсините. Този вид детоксикационен процес, особено когато се предизвиква няколко пъти седмично чрез спорт, може да ви помогне да бъдете по-здрави.

Намалява риска от настинки 

Човешката пот съдържа мощно съединение, наречено дермицидин, за което учените смятат, че може да помогне в борбата с гъбичките, бактериите и вирусите. Ето защо, потейки се ние естествено засилваме своя имунитет.

Повишено калорийно изгаряне

Когато работите или спортувате в гореща среда, може да изгаряте повече калории. Тогава се увеличава сърдечният ритъм, а според специалисти спортът в топло време кара тялото да използва повече енергия, отколкото в по-хладна среда.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *