5 фрази, които издават ниското самочувствие

Ниското самочувствие си личи по поведението на човек, включително и по начина, по който се изразява. Има някои фрази и изречения, които издават ниската самооценка и липсата на вяра в себе си.
Ако често използвате подобни фрази, значи имате ниско самочувствие, върху което да поработите. За да ви приемат насериозно и за да ви уважават, първо вие трябва да уважавате себе си и да го показвате.
Кои са фразите, които издават ниското самочувствие?

„Имах късмет, не друго“
Ако сте постигнали успех и другите са го забелязали, похвалили са ви и са ви казали „браво“, а вие омаловажавате всичко това, като го отдавате просто на късмета, това издава ниско самочувствие. Вие не вярвате, че сте способни да направите така, че успехът да дойде заради вашите усилия. Мислите, че е било просто стечение на обстоятелствата.

„Не знам кое да избера/ как да подходя“
Ако често се колебаете, не знаете как да вземете решение и по-скоро се чудите кой е правилният подход, това издава ниско самочувствие. Разпитвате другите, искате мнението им постоянно, интересувате се как те биха реагирали в дадена ситуация – всичко това показва колебание в себе си. Вместо това трябва да се научите да взимате решения сами. Дори да сгрешите, ще вземете ценен урок.

„Съжалявам/ извинявам се“
Когато постоянно се извинявате без да имате реална вина, това показва желание за бягство. Ниското ви самочувствие ви тласка да омилостивявате човека срещу вас, който може дори да не ви напада, но вие изпитвате нужда да се извините. Излишните извинения и съжаления без основание ви правят да изглеждате слаби и безхарактерни пред другите.

„Аз просто искам…“
Когато постоянно започвате изреченията си с тази или подобна фраза, това крещи на другите, че самочувствието ви е ниско, вие сте разколебани в себе си и не знаете как да се заявите. Изтрийте тази фраза от речника си и ще се убедите как ще започнете сами да се усещате по-уверени, когато се изказвате.

„Може и да не съм прав/ а“
Ако казвате нещо, което сами опровергавате като недостоверно в следващата секунда, това автоматично показва ниското ви самочувствие и липсата на висока оценка за себе си. И тъкмо обратното – хората, които имат високо самочувствие ще се изразят сякаш са абсолютно прави в изказването си без това изобщо да е така. Те умеят да карат другите да им вярват независимо дали са прави или не.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *