5 храни за по-малко стрес

Вярвате или не, това, което консумираме всеки ден, може да окаже влияние върху нашето настроение. Според редица западни изследвания, кокосов орех, кокосово мляко, горски плодове, храни, богати на цинк са сред тези, които повишават естествено нивата на щастливите хормони. Кои други не бива да пропускаме според учени, вижте в долните редове:

Миди
Чудесна новина за любителите на морските дарове. Не само че са вкусни и имат малко калории, но мидите са и здравословна храна, която съдържа високи нива на витамин B12 – витаминът, отговорен за намаляване на нивата на тревожност и депресия, смятат специалисти. Човешкият мозък се нуждае от него, за да синтезира допамин и серотонин.

Тъмен шоколад
Въпреки че тъмният шоколад не е любим на всички, редица западни изследвания показват, че той е сред храните, които могат да повлияят положително на настроението ни. Има три основни компонента, открити в шоколада, които се свързват с чувството за щастие. Това са триптофан, теобромин и фенилетилаланин. Триптофанът е аминокиселина, която мозъкът използва за синтеза на серотонин. Теоброминът е слаб стимулант, който може да подобри настроението ни, смятат учени. Междувременно фенилетилаланинът е друга аминокиселина, използвана от тялото за отделянето на допамин, който действа като естествен антидепресант.

Авокадо
Тази полезна храна, освен че ни осигурява полезни витамини, мазнини и други хранителни вещества, е богата и на холин, който тялото ни използва, за да регулира нервната ни система и настроението. Проучване от 2020 г. установява, че здравословните мазнини в авокадото са свързани с намалена тревожност при жените. Друга причина да консумираме повече авокадо е, че е богато на витамин B, което е свързано с по-ниски нива на стрес. 

Зелен чай
Японско проучване от 2016 г., проведено с повече от 40 000 души (взети са предвид всички фактори като възраст, пол, медицинска история), установява, че тези хора, които консумират всеки ден зелен чай, са изложени на по-малък риск от психически стрес, в сравнение с тези, които консумират по-рядко този вид чай. Зеленият чай матча например е чудесна добавка към смутита, капучино, мляко.

Банани
Бананите са друга храна за добро настроение. Те спомагат за синтеза на серотонин. Вкусните плодове ни осигуряват витамин B6, който спомага за отделянето на серотонин. Освен това съдържат и магнезий, който също се свързва с управлението на стреса, сочат изследвания. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *