6 добри съвета при избора на фаянс и теракот за банята

Големият избор на фаянс и теракот във всякакви форми, размери и цветове може да бъде малко объркващ. И тъй като това е решение за години напред, е важно да не допускаме грешки.

Независимо дали искате да създадете ярък дизайн с дръзка, смела палитра или да си осигурите повече спокойствие и уют с меки, приглушени цветове, изборът на правилните плочки за баня ви гарантира добър и удовлетворяващ краен резултат.

За да ви помогнем за покупката на фаянс и теракот от избрания магазин за строителни материали, събрахме за вас някои добри съвети:

1. Не комбинирайте повече от 3 вида различни плочки за банята

Трябва да имате един основен избор като отправна точка, който да използвате за останалите видове фаянс и теракот. Ако основният цвят е рядък и уникален, останалите цветове е желателно да бъдат фини и деликатни. Но ако той е твърде обикновен, можете да добавите цветен акцент.

Не се притеснявайте да нарушите “правилата” и да създадете своя собствена концепция за банята. Но и не комбинирайте твърде много ярки цветове. Теракотът за пода трябва да е в цвят, който лесно се поддържа и не се захабява бързо. Твърде светлите или тъмни цветове не са особено практични за едно голямо семейство.

Можете да се придържате към простата, едноцветна схема с класически модел или да смесите няколко различни цвята, размери и форми за повече топлина и усещане за лукс.

2. Обърнете внимание на грапавината и дебелината на теракота

Плочките за пода трябва да бъдат устойчиви, надеждни и с подходяща дебелина и грапавина. Ако са твърде хлъзгави, това ще ви създаде допълнителни проблеми. Твърде тънките пък не са особено издръжливи и лесно могат да се напукат с времето. Не правете компромис с качеството в това отношение, защото ще съжалявате по-късно.

3. Бъдете внимателни с твърде големите плочки за баня

Големите плочки за баня са по-податливи на напукване. Ето защо е важно да изберете наистина добър майстор. В случай че ще ги поставяте сами, не забравяйте, че трябва да бъдат в контакт с избраното лепило за плочки на 90%. Фугиращата смес не трябва да бъде под минималната ширина, за да осигурите стабилност и здравина на подовата настилка.

4. Използвайте по-малки плочки, ако таванът в банята е с наклон

По-малките плочки скриват някои недостатъци в банята и правят наклонът не толкова видим.

5. Изберете плочки за баня от материал, който отговаря на вашия бюджет

Ако харесвате разнообразието и лукса, изберете декоративни стъклени плочки за баня. Те са по-скъпи, но пък изглеждат фантастично. Любителите на естествените материали могат да се спрат на плочки от естествен камък. Хората с малък бюджет, спокойно могат да заложат на традиционното – керамиката и порцелана.

6. Вземете решение за оформлението

Помислете как ще позиционирате плочките за баня за по-лесен монтаж. Измерете площта на стените и пода и купете 10% отгоре, защото при рязането ще загубите част от тях, а и ще се нуждаете от няколко плочки допълнително в случай на инцидент.

Можете да помислите за цветна фигураща смес в контрастен цвят, която допълва основния цвят. Зелени плочки с розова фуга, защо не? Тази комбинация изглежда много свежо и атрактивно на общия фон.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *