6 лв. за кг агнешко на животинския пазар в Благоевград

Агнешкото, традиционното месо за великденските празници, което е отгледано при домашни условия, се търгува около 5-6 лв. за килограм живо тегло. На същата цена се продават и яретата. На животинския пазар край Благоевград вчера само 3-ма стопани продаваха агнета, двама от тях са от селата Горно Българчево и Дренково, община Благоевград, и един от село Полена, община Симитли. Останалата стока, предлагана на животниския пазар, е прасенца, кокошки и пилета, дори и екзотични породи, сред тях лебедова гъска.

„Тази година Великден е по-рано и яретата, които се родиха в края на януари и февруари, още не са пораснали, но пък агнетата, родени в края на миналата година, вече са 20-30-килограмови – каза дядо Иван от Горно Българчево и допълни: От 10 години цената на агнешкото живо тегло е все същата – 5-6 лева, а разходите от първа необходимост растат. Преди месец на овцете направихме ваксина против син език, заразна треска,  преди това ветеринарят им направи и инжекции против кърлежи, есента за малария, но ние не вдигаме цената”.

„Кръвни проби за изследване са взети на всички животни преди 25 дни, няма отчетени резултати за открита зараза по животните, но ние взимаме предпазни мерки с профилактика”, допълни и 23-годишният му внук Иван Атанасов от Благоевград.

Младежът, който бе неотлъчно до дядо си, поясни:

„Помагам на дядо в грижите за животните, защото той сам не може да се справи, три-четири дни в седмицата съм на село, имам завършена специалност „Туризъм и икономика“, смятам да продължа с висше образование по същата специалност”.

Младежът с ентусиазъм се включва в работата, а животните искат грижи, които са целогодишни:

„Овцете и козите не ги отлеждаме на ясла, още щом се родят агнетата и яретата, на 2-3-ия ден тръгват на паша малките с майката. Храним ги със сено и фураж, житото го купуваме. По цяло лято помагам и кося сено, сушим го и прибираме за зимата, ако някой си мисли, че е лесно, се заблуждава. Животните не искат само вода и храна, трябват и грижи за здравето им, за да могат да раждат здрави и доносени малки, затова викаме ветеринарния лекар и правим редовно имунизации”, разказва внукът, а дядото с городст допълни, че без него няма да може да се справи с толкова много работа.  Внукът уточни, че за добрия вкус на месото е важно с какво са хранени, агнетата досега са сучели мляко.

Методи Огнянов от Дренково също продаваше агнета на пазара на цена живо тегло 6 лв./кг.

„3-годишна коза с малко яренце, родено преди месец, продавам за 140 лв., само майката е 120 лв.” каза и Любен Илиев от село Полена, община Симитли.

„Козата е от хубава порода, става за разплод, който желае, може да си я отглежда за домазлък, а яренцето става за трапеза, но скромна, още не е голямо за фурната”, поясни стопанинът.

Оживление цареше вчера и на кооперативния пазар в центъра на Благоевград, където имаше изложена за продан различна стока – от разсад за цветя до най-различни млечни продукти и друга домашна продукция. Сред клиентите беше и бившият кмет на Благоевград Лазар Причкапов.

С усмивка посрещаше клиенти Атидже Крантева от село Бел камен, община Якоруда, която е пътувала 100 км заедно със сина си, за да предлага стоката си на пазара в Благоевград. Тя поясни, че в момента най-много се купува прясно мляко – краве, цената за бутилка от 1,5 литра е 1,80 лв., за 2 литра – 2,40 лв. В края на месеца ще започнат да продават и овче, след като продадат малките агнета, които тази година ще се търгуват по около 5 лв. за килограм, търговците идват на място и ги взимат директно от кошарите им.

„Хората търсят много и домашно произведен кашкавал, който се прави в мандра, където предаваме млякото, 1 килограм кашкавал от краве мляко е 11лв., от овче – 13 лв.”,  каза продавачката. Купува се най-често малка пита от половин килограм.

„Нашата продукция е търсена, защото е произведена на чиста почва и въздух, селото ни се намира на 1400 метра надморска височина, високо в Родопите”, рекламира продукцията си Атидже Крантева.

На съседни маси се продаваше сирене от село Аврамово, община Якоруда. „1 кг краве сирене струва 8 лв., овче – 10 лв., изварата е 4 лв., но най-често се взима по половин килограм”, поясни едно от семействата търговци. Бутилка мътеница е 1 лв., домашните яйца по 30 ст., една кора – 10 лв.

Продаваната продукция бе с етикети и указателни табелки къде е произведена.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *