6 от 14-те ОИК в Пиринско се разсеяха, че трябва да заработят на 4 септември, откогато се водят на заплата

6 от 14-те общински избирателни комисии в състава на Благоевградски многомандатен избирателен район се разсеяха за решението на ЦИК да започнат работа не на 7-и, както първоначално бе обявено, а още на 4-и септември т.г., и до вчера електронните им страници, на които са длъжни да качват всяко свое решение и да дават полезна информация за предстоящите местни избори, бяха абсолютно празни.
В Банско, където председател на ОИК е Елиана Спасова, Белица /Дичка Грънчарова/, Гърмен /Катя Кардашева/, Кресна /Росица Петличка/, Струмяни /Ваня Пецанова/ и Якоруда /Петранка Кундева/ високоплатените членове на ОИК явно са решили да си удължат лятната ваканция, прибавяйки към нея и почивните дни около 6 септември, и ще се разпъргавят едва следващата седмица. Единствено за ОИК – Кресна би могло да се сметне, че има частично оправдание за бездействието – на 2 септември ЦИК подмени председателя на ОИК Валентин Богоев със съпартийката му от ГЕРБ Росица Петличка, а на нейно място в състава на комисията влезе Йоанна Дърпатова. Мотивът за смяната е “лични причини”, посочени в молбата на Богоев за освобождаване на председателския пост, а според местните те са свързани със здравословното състояние на баща му. Въпреки че рокадата стана 2 дни преди първия работен ден на ОИК, формално погледнато, всяко решение на ЦИК може да се обжалва пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от обявяването му, тоест едва от вчера Дърпатова е редовен председател, защото никой не е обжалвал преназначението. За другите 5 ОИК обаче забавянето е необяснимо, още повече че членовете им се водят на заплата от 4 септември.
Останалите 8 ОИК в областта вече се взеха в ръце и качиха на страниците си първите организационни решения. Те са за определяне на дните, в които ще се провеждат заседанията, мястото за обявяване на решенията на ОИК, колко ще са печатите и кой ще ги съхранява, както и кои ще са говорителите на комисиите /обикновено председателите/. В Благоевград комисията си хареса вторник и четвъртък за заседанията, а в Гоце Делчев първи си назначиха експерт и технически сътрудник в помощ на 11-членната ОИК – Блага Цветкова Белчева и Стоян Георгиев Лапчев. Съгласно Решение №616 на ЦИК експертът ще получи 780 лв. за месец работа, или над 1500 лв., защото избирателните комисии ще бъдат разформировани чак на 10 ноември. Месечното възнаграждение на сътрудника Лапчев пък е 560 лв.
В Разлог първата работа на комисията бе да определи кой ще замества председателя и секретаря на ОИК при евентуално отсъствие. Шефският стол при отсъствие на титуляря бе поверен на зам. председателя Мария Прешелкова, а шанс да се прояви като секретар получи Фади Хеджауи.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *