
Необходими Продукти
чушки – 10 бр.
лук – 1 глава
моркови – 1 бр.
целина – 2 стръка
олио – 40 мл
ориз – 1 ч.ч.
настъргани домати – 100 г
червен пипер – 1/2 с.л.
чубрица – 1 с.л.
чесън – 2 скилидки
кайма – 400 г
магданоз
сол – на вкус
За заливката
яйца – 2 бр.
кисело мляко – 1 ч.ч.
брашно – 2 с.л.
сос – течността от изпечените чушки
сол – на вкус
Начин на приготвяне
Лукът, морковът и целината се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в тиган със загрято олио и се запържват за кратко. В тигана със зеленчуците се слага измитият ориз.
Пържи се, докато стане стъклен. Прибавя се червеният пипер, доматите и се налива чаша вода.
Температурата на котлона се намалява и оризът се оставя да се готви, докато поеме водата. Накрая се прибавя каймата, наситненият чесън, нарязаният на ситно магданоз и сол на вкус.
Чушките се почистват от дръжки и семки. Набождат се на няколко места с шиш или вилица, посоляват се отвътре и се напълват с приготвената плънка.
Отвора на всички чушки с кайма се потапя в брашно, след което се подреждат в затоплен и намаслен гювеч. Наливат се чаша и половина топла вода. Пълнените чушки се слагат да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути.
След като се изпекат се прехвърлят в друг съд, а водата в която са се пекли чушките се прецежда.
В купа се разбиват две яйца, прибавят се киселото мляко, брашното и прецеденият сос от печенето. Заливката се разбърква и слага на котлона за да се сгъсти, като се разбърква периодично.
Пълнените чушки се сервират полети с приготвения сос.