Първи сняг, непочистени пътища – най-доброто опровержение на министър Павлова за скъпите винетки

Дългоочакваният сняг дойде с Новата година за радост на децата и за неудобство на всички останали, защото 15-те сантиметра снежна покривка се оказаха непреодолимо предизвикателство пред фирмите, отговарящи за почистването на улиците и пътищата. В първия си работен ден шофьорите псуват, докато колите им буксуват по непочистените артерии, пешеходците ходят като в минирано поле, да не би да се подхлъзнат и да се изпотрошат по необработените тротоари. Жалко, но картинката е до болка позната и е причината да се роди изразът: „Снегът и тази година ни изненада!“, а парадоксът е, че дългоочакваният сняг пак ни изненада.

И какво ще бъде оправданието ни този път, след като тази сутрин голяма част от пътищата в Благоевград не бяха почистени, а десетки шофьори оставиха автомобилите си пред дома, за да не им се налага да псуват и да се изнервят още в първия работен ден след новогодишните празници.

Може би за да не излязат да чистят усилено още вчера, от почистващата фирма ще изтъкнат, че синоптиците са ги подвели с прогнозата за времето, снегът отново ги е изненадал или пък и тяхната почивка заради дългите и без това празници все още не е свършила, а работниците все още не са достатъчно изтрезнели.

И за да оправдаем все пак взетите пари, колкото и малко да са те, тази понеделнишка сутрин дузина ромки бяха пръснати в центъра на Благоевград да ринат с лопати, предимно пред сградата на кметството, а снегорини минаваха и по някои от малките улички в града. За голямото прибиране снощи обаче шофьорите бяха принудени буквално да пълзят по основните булеварди.

Тази история се повтаря всяка година и чак си мисля дали ние, българите, вече не сме развили някакво мазохистично чувство – да живеем в неуредици до степен да започнем да ги приемаме за нещо нормално и дори чакано. Сняг вали не само в България, вали и в Европа, но там не чакат първо да натрупа и после да чистят, дето се казва – да се мине с един масраф. Там си чистят от първата до последната снежинка, защото данъкоплатците  плащат и това очакват.

И в този контекст звучи като проява на наглост основанието на министър Лиляна Павлова, че, видите ли, винетките трябва да са по-скъпи заради по-добрите пътища. Да, ама не…

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *