Свински грип идва от Турция, затворените прозорци улесняват заразата

B европейски страни като Швеция, Холандия и Португалия вече 3-а седмица се увеличават положителните проби за грип. Сред тях преобладава вирусът на свинския грип H1N1, който е причина и за епидемични взривове в Турция и тежка епидемия в Иран.

Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В момента не може да се каже кой ще бъде водещият вирус в епидемията у нас – пандемичният H1N1 с ваксинален аналог “Калифорния” или H3N2 “Швейцария”. По-точна ориентация ще има след около 14 дни, когато ще е ясно как се развива епидемията в Западна Европа.

“До момента у нас е доказана само 1 положителна проба за свински грип. Във втория работен ден след празниците имаше 4 проби, всички отрицателни”, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. По време на епидемия се изследват по 150-200 проби седмично, от които над 50% са положителни.

Малкото проби, изпращани за изследване от болниците, означават, че все още няма лежащи тежко болни, съобщава 24 часа.

“Застудяването не влияе пряко върху разпространението на грипа, за него са важни тесните контакти между хората. Грипът започва, когато се затворят прозорците и спре проветряването на помещенията”, обясни проф. Кантарджиев. Според него пикът на епидемията ще започне най-рано в края на месеца или през февруари.

Случаите на остри дихателни инфекции у нас се увеличават. Те се дължат основно на коронавируси и аденовируси, а при най-малките – на респираторно-синцитиален вирус, каза проф. Кантарджиев. Над половината случаи на ларингит и суха кашлица в момента са вследствие на коронавируси. Други сезонни причинители на дихателни инфекции са мета-пневмовирусите, които засягат основно горните дихателни пътища.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *