Тънкости при приготвянето на греяна ракия

Ракията е традиционно българско алкохолно питие. Тя може да бъде направена от най-различни плодове, зеленчуци, зърнени култури и голяма част от хората си я произвеждат у дома. Добре позната е у нас, не само в чистия си вариант, а също и като греяна. Подобно на греяното вино, затоплената ракия се прави с цел да стопли организма ви и да „изгони” всички болести, които се появяват в следствие на студената зима. Има много различни рецепти за приготвянето й, но без значение коя от тях ще си изберете, има няколко неща, които, за да стане добра ракията, трябва да се спазят.

1.Можете да направите греяна ракия от всяка плодова ракия.

2.Използвате мед или захар, за да я направите – зависи от личния ви вкус.

3.Не прекалявайте с количеството подсладители, за да не я направите много сладка.

4.Независимо какво пише в рецептите, вие можете да сложите по-малко или повече подсладител, това няма да попречи на вкуса на ракията. В повечето рецепти се препоръчва около 1 с.л за 200 г алкохол.

Предлаганите в някои рецепти кори от лимон и портокал, както и карамфилчета, ще я направят прекалено ароматна. Съветът е по-добре първо да опитате как ще ви се струва самата греяна ракия, а следващ път да добавяте аромати.

6.Едно от най-важните неща за греяната ракия – когато се сложи на котлона, тя не бива да завира, достатъчно е само да се затопли. Когато забележите, че е пред завиране, започнете да разбърквате.

7.Слагате ракията в джезве на котлона и добавяте меда или захарта, точно в момента преди да заври – трябва да отдръпнете джезвето от горещия котлон.

8.Сервира се в дебели порцеланови чашки – за да могат да издържат топлината, да не се пукнат.

9.Греяната ракия се приготвя непосредствено преди да седнете на масата и се пие, докато е гореща.

10.Не вдишвайте от парата, след като веднъж сте я поднесли пред устата си – заради силните изпарения, рискувате да се задавите.

11.Пие се на малки глътки. В общи линии, това е най-основното и най-ценното, за да успеете да си направите хубава греяна ракия. Не забравяйте, че заради високите си градуси, греяният алкохол ще ви опияни доста по-бързо, отколкото ако я пиете с нормална температура.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *