Шахматистите на „Виктори“ завършиха сезона с 28 медала, отстъпват върха в годишната ранглиста за първи път от 4 г. насам

Състезателите на „Шах клуб Виктори Благоевград“ завършиха сезона с 28 медала от държавни първенства и турнири. 11 от отличията са златни, 10 – сребърни, а 7 – бронзови. В актива ни в индивидуалните надпревари са още 5 четвърти места, 3 пети и 4 шести. След четирите поредни години на върха в класацията по най-много спечелени точки сред шахматните си събратя в България клубът отстъпи първото място, но остава в челото. С най-голяма стойност е държавната титла в блица на Веселин Методиев при юношите до 18-годишна възраст. Той изкова успеха с впечатляващите 6,5 точки от 7 възможни и затвори устите на съперниците си, част от които го обвиниха, че ползва електронна помощ в партиите по класически шахмат, когато водеше убедително до средата на състезанието.

Грубата психоатака, одобрена дори от наставник на опонент, все пак свърши работа и извади от релси В. Методиев, който не успя да се нареди сред медалистите. В бързия вариант на интелигентния спорт /контрола 3 минути плюс 2 секунди на ход/ обаче благоевградчанинът се мобилизира и доказа, че играе чисто. За отбелязване е и златото в блица от национална купа „Рила“ на майстора на спорта Марио Вутов. „Виктори“ участва в първенствата на „Б“ група за мъже и жени, но малшансът лиши клуба от поне 1 виза за елита. За трета поредна година „Виктори“ участва в организирането и провеждането на веригата „Млад гросмайстор“, успявайки да излъчи 16 финалисти за националния турнир в Трявна. За пореден сезон единственият лицензиран шахматен клуб в Пиринска Македония изпрати свои представители на Балканския фестивал „Ситония“ в Солун.

Сред призьорите в гръцкия град се наредиха Веселин Методиев и Тони Димитрова, сестра на петричкия гросмайстор Кирил Георгиев. „Шах клуб Виктори Благоевград“ организира всички етапи от държавните ученически игри по шахмат, а със съдействието на клубното ръководство Благоевград бе образцов домакин на финала за учениците от 8-10 клас. Отново бе проведен турнирът за купа България „Васил Сотиров“, чието VІІ издание бе трансформирано в международен турнир за купа „Виктори“. По традиция сезонът завърши с финала на веригата „Гран при на Благоевград“, която бе в четири кръга. Участваха 31 състезатели от всички възрастови групи. Победител е ветеранът Георги Чепандов, а в отделните възрасти триумфираха Любомир Иванов /до 8 г./, Християн Огнянски /до 10 г./ и Стефани Костева /до 12 г./. Наред с участието в проявите от календара на БФШ и вътрешноклубния календар „Виктори“ се включи в спортните инициативи на община Благоевград – традиционната Спортна панорама на открито и демонстрациите по случай Деня на детето.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *