Златни старини! Кредитни милионери с пенсии по 16 бона

Бивши шефове на фалирали през 90-те години банки и кредитни милионери биха получавали фантастични обезщетения за прослужено време от 10 до 16 хил. лева, ако нямаше таван, пише „168 часа“. В началото на декември на кръгла маса за пенсионната реформа зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Николов хвърли бомба, като обяви, че има хора, които са вземали такава заплата, че в момента биха получавали между 10 и 16 000 лева обезщетение за прослужено време. Заради тях стоял таванът, така че до тях достига само максималната пенсия. Тя е 910 лв.

Николов не уточни кои са фантастичните пенсионери, но е сигурно, че става въпрос за кредитни милионери и шефове на фалирали през 90-те години банки. Тогава те са се осигурявали на баснословни суми.

Не е имало нито горна осигурителна граница, нито таван. Те не може да се впишат в общата категория на българските пенсионери, които мизерстват със средна пенсия от 338 лв. А някои получават и минималната от 157 лв. заради недостиг на трудов стаж или заради ниско заплащане, докато са работили.

Тези бивши шефове на фалирали банки надминават по начислени пенсии дори най-богатите възрастни хора – тези от Люксембург. 

Новите правила за пенсиониране се въвеждат през 1997 г. Дотогава са се вземали само трите най-изгодни за човека години, когато е получавал най-голямата заплата. Оттогава вече при изчисляване на пенсията значение има размерът на получаваното възнаграждение във всяка следваща година. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *