Сланина – колко е полезна тя за здравето ни

Сланина – традиционно българско ядене, което носи ползи за здравето, а не само ни вреди, пише bilka.info.

Факти за сланината

Сланината се прави от животинска мастна тъкан и е доста калорична и бързо насища глада. Тя е основно традиционно ястие на българската трапеза, особено през зимния сезон. В миналото, тя е присъствала и в много от диетите на българите!

Химичен състав на сланината

В много от случаите тя се описва, като силно нездравословна храна. В много от теориите за това има доза истина. Все пак в нея се срещат и доста полезни за организма вещества, като част от тях са витамините В12, В6, В5, В4, Б3 и А. В нея се намират и доста полезни минерали, като цинк, натрий, селен, калий, магнезий и фосфор. Аминокиселините, които съдържа сланината са глицин, аланин, валин, аргинин, треонин и пролин. Глутаминова и аспаргинова са органичните киселини в сланината. Всички тези полезни съставки за организма спомагат за извеждането на токсините в него, помагат за изграждането на клетките и образуването на хормони. Макар и на държавно ниво, тя да беше „оплюта, като една изключителни вредна за тялото храна“, това не е толкова вярно.

Ползи от консумация на сланина

1. Както вече казахме сланината е доста калорична. На 100 грама – от 700 до 900 килокалории. Но за сметка на това в няма въглехидрати. Това я прави изключително плезена през студените зимни вечери и за хора, които ежедневно се занимават с тежък физически труд.

2. Не на надебеляването – колкото и невероятно да ви звучи, сланината има силата да контролира килограмите. Днес „на мода“ е заседналия начин на живот, а това стимулира надебеляването. Чрез консумацията на 50 грама сланина дневно вие ще намалите риска от покачването на килограми.

3. Предпазва от жлъчна дискинезия и запек – ежедневното похапване на 20-30 грама сланина дневно ще ви пази от тези състояние, така че си хапвайте от нея всеки ден по-малко.

4. Здрав имунитет – в сланината се съдържа селен и чрез консумацията на 30 грама дневно, благодарение на селена, който съдържа имунитета ни става по-издържлив на болести.

5. При висок холестерол -отново чрез консумацията на 2-30 грама сланина на ден, вие успешно ще можете да намалите нивата на лошия холестерол.

6. Пречистване на организма – в този случай, се хапва парче сланина сутрин. Тя спомага за извеждането на вредните токсини натрупани в тялото. Сутринта е времето и за консумация, защото точно тогава „организма се зарежда със сили“.

Е разбира се, като всяка една храна и сланината има странични ефекти, като при алкохола, яйцата и прочие, когато с приетото количество се прекалява. Хапвайте си до 50 грама сланина на ден и бъдете здрави!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *