Белополската сурвакарска група почерпи жители на селото с курбан, банкетът продължи и на Антоновден

Двоен повод за празнуване имаха в събота жителите на благоевградското Бело поле. Местната сурвакарска група даде курбан за здраве, а в полунощ задружните белополци отбелязаха именния ден на съселянина си Антон Евтимов.
Кукерската група на селото е една от най-атрактивните в региона. Всяка година на 1 януари над 30 ентусиасти сътворяват истинско шоу пред широко отворените домове на хората. Няколко седмици след зрелището сурвакарите купуват овен за курбан, изваждат събраното вино и ракия и канят цялото село на банкет.
И тази година традицията бе спазена, млади и стари се събраха в залата на читалището и се веселиха от сърце. Кметът на селото Иван Стойчев благодари на сурвакарите, че носят радост и настроение на жителите, и пожела на всички много здраве и щастие. Управникът бе изненадан със специален подарък – снимка от Сурва, на която е той с една от участничките от групата – Т. Гоцева, пременена като Райна Княгиня.
Курбанът бе осветен от председателя на църковното настоятелство отец Дончо Шавулев, който прочете и молитва за здраве. Заслужени похвали за вкусната гозба получи ненадминатата майсторка Роза Бигленска и нейните помощници.
Първия музикален поздрав отправи най-възрастният сурвакар в групата – 78-годишният бай Стойо Алексов. Местната звезда отново заслужи бурни аплодисменти с виртуозните си изпълнения на гайда и двуянка. Градуса на настроенито вдигна и местният оркестър. С българското знаме в ръка белополци извиха кръшни хора около 20-метровите софри.
Банкетът продължи и на Антоновден. Именякът Антон Евтимов, който е сред най-дейните жители на селото и един от ръководителите на сурвакарската група, почерпи с радост присъстващите.
С наздравици, песни и танци купонът продължи до малките часове на нощта.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *