Арестуваха в благоевградски хотел гръцки бизнесмен, издирван за участие в организирана престъпна банда

Гръцки бизнесмен с фирма в Благоевград бе арестуван по искане на германските власти. 38-годишният Аркадис Халкидис се издирва от няколко години за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с данъчни престъпления и контрабанда на цигари в страни от ЕС. Спрямо него е издадена европейска заповед за арест на германския съд в Билефелд, но гъркът се оказал неоткриваем.

Преди няколко дни той пристигнал в Благоевград, за да мине на преглед лекия си автомобил пред КАТ. Халкидис минал безпроблемно през гръцкото и българското КПП, въпреки че името му било завъртяно за издирване в европейската информационна система ШИС.

Той е задържан в хотел в Бачиново, където отседнал, и е откаран в ареста, престоят му бил удължен за 72 часа от Окръжна прокуратура.

Наблюдаващият прокурор Райна Гундева внесе искане в съда за задържането му, като мярката се разгледа от окръжния съдия Красимир Аршинков. На гърка беше осиурен преводач, а защитата му бе поета от адвокат Росен Кацарски, който пледира за по-лека мярка „домашен арест“, като изтъкна, че става въпрос за лице с чисто съдебно минало, който е семеен и има три деца.

Гръцкият бизнесмен има фирма в родината си, а успоредно с това в съдружие със свой сънародник е собственик на транспортна фирма за товарни  автомобили, която е регистрирана преди 5 години на адрес в кв. „Еленово“ в Благоевград.

Съдията прецени, че бизнесменът трябва да остане в ареста. Делото по екстрадицията за Германия предстои да се гледа от тричленка на Окръжен съд с председател Маргарита Коцева. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *