ГОРЕЩА ДИСКУСИЯ! Клубовете: Спортът в Петрич загива! Общината: Не сме абдикирали, но не сме Ню Йорк

Кръгла маса на тема „Спортът в община Петрич“ събра представители на всички видове спорт, практикувани на територията на южната община.

„Желаем да пресечем всякакви внушения, че общината е абдикирала от спорта. Ще изслушаме всички и ще изготвим спортен календар, график на тренировъчния процес и схема за подпомагане на надлежно регистрираните клубове към съответните федерации. Ще изискваме пълен финансов отчет за разходените пари“, заяви в експозето си зам. кметът Ил. Попова.

„Намерението на новото общинско ръководство е спортът в Петричко да бъде издигнат на пиедестал, с акцент върху децата“, допълни Д. Бацанова, шефка на комисията по спорт, туризъм и култура.

Деян Жганев /БК „Беласица“/ призова нелигитимните клубове да не бъдат допуснати до субсидии, а Веселин Тодоров от СК по джудо и самбо помоли за подсигуряване на свободни общински помещения за провеждане на тренировъчни занимания.

Инструкторът по кикбокс Илия Пенев призна, че транспортът за състезания е от големите проблеми.

Създателят на ФК „Мечетата“ Иво Стоянов препоръча водещ критерий при подпомагането на клубовете да бъде масовостта. „Нека да няма толерирани клубове, защото децата са на Петрич, независимо къде и какво са избрали да тренират. Предлагам субсидиите на селските ФК да се отпускат целево – за съдийски такси, транспорт и разходи за провеждане на мачовете, а не да се дава цялата сума наведнъж. Това води да бързо изчерпване на ресурсите и скоропостижно приключване на участие в първенствата. Какъв е пролемът в нашата община да се построи стадион по европейска програма, по-некадърни ли сме от Симитли“, разбуни духовете топреферът.

„Без база сме, с многократни курсове за извозване с личен автомобил до стадиона в Ръждак няма как да изградим шампиони. Леката атлетика, която дълги години беше спорт номер 1 в Петрич, загива“, алармира президентът и треньор на „Осите 60“ Валентин Осев.

„Всички сте наясно, че бюджетът на общината не е като този на Ню Йорк. Затова сме тук, да намерим най-справедливия механизъм за разпределение на средствата за спорта. Работим по такъв проект за стадион. Думата спорт беше мръсна дума за общината доскоро, точно това искаме да променим“, отсече ОбС председателят Г. Динев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *