Безработни отказват оферти на Бюрото по труда, бивш банкер се препитава от социални помощи

Община Сапарева баня назначава тридесет безработни по програма от Бюрото по труда за аварийно реагиране, но кандидати няма. Председателят на ОбС Иван Куйов заяви изумен: „Регистрирани като безработни от 2006 г. отказват назначение. Програмата е за три месеца, на четиричасов работен ден. Ще получават половината от минималната работна заплата за страната.

Чувал съм за професия „безработен“, но не съм вярвал. Бивш банкер, който е регистриран като безработен от 2006 г., не желае да работи, ползва социалните помощи за препитание. Млада жена, която е регистирана като безработна през 2007 г., също не пожела да работи по програмата. Парите не са много, но все пак са някакви доходи. Съпругът й работи като строител, когато го повикат. Семейството разчита на социалните помощи. Нямат мотивация да ходят на работа, чакат от държавата. Отказалите назначение са здрави хора, в трудоспособна възраст“, заяви Иван Куйов.

По информация от Бюрото по труда в Дупница, в което се записват безработните и от община Сапарева баня, безработицата в курортната община е 17% и е най-висока от общините, които обслужва Бюрото по труда в Дупница – Бобов дол, Дупница, Сапарева баня и Бобошево. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *