ШОК! 10-г. момче се удави в собственото си легло – това може да се случи на всеки

Никога не съм знаела, че едно дете може да говори, да се разхожда, да е нормално, докато в същото това време дробовете му се пълнят с вода. Това разказа съкрушената майка Касандра Джексън, след като 10-годишния й син почина в собственото си легло от удавяне, пише sfglobe.com.

Джексън разказва, че един юнски ден през 2008 г. взела сина си Джони от  плуване. Двамата вървели към дома си, говорили си, прибрали се, момчето се изкъпало и си легнало. Майката си спомня, че в онзи следобед сина й казал, че се чувства уморен. „Това е нормално, децата се уморяват след плуване или игра, няма нищо необичайно”, коментира тя.

Когато обаче отива да провери Джони, тя го намира вкочанен, а по устата му имало бяла пяна. „Стигнахме по най-бързия начин до най-близката болница, но там обявиха детето ми за мъртво. Лекарят вписа в документите като причина за смъртта „удавяне”, разказва Джексън. Когато жената вижда написаното, е в шок. До онзи фатален ден жената никога не била чувала за удавяне на сухо или т.нар. „сухо удавяне”. От службата за спасяване обаче обясняват, че този тип удавяне представлява 10-15 процента от всички удавяния в национален мащаб. Въпреки, че това със сигурност е рядко състояние, за което много хора дори не са чували.

WebMD посочва, че сухото удавяне се случва, когато водата, попаднала при плуване в белите дробове се раздвижи. Това може да се случи на всяка възраст, но все пак – по-често се случва на деца. Според WebMD, при сухото удавяне, водата предизвиква спазъм на ларинкса, което пречи на дишането. Това води до загуба на съзнанието, спиране на дишането и смърт. Подобно нещо може да се случи до 24 часа след като детето е било във воден басейн.

Признаците на сухото удавяне, които трябва да търсите, след като детето ви е излязло от басейна, включват кашлица, болки в гърдите, силна умора, проблеми с дишането, промени в поведението (например повишена раздразнителност). Ако забележите подобни симптоми и те не отшумят, незабавно потърсете лекарска помощ.

Реймънд Питети, асоцииран медицински директор на спешното отделение на болница в Питсбърг, коментира, че ако симптомите не отшумят сами, е най-добре да се търси спешно отделение като се пропусне посещението при педиатър. „Детето ви ще има нужда от спешен рентген и болнично наблюдение“, коментира той.

Много родители не знаят, че сухото удавяне е още една заплаха и не са наясно със симптомите. Затова е необходимо обучение с цел превенция на смъртните случаи. 

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *