Версия за стрелбата по Красимир Николов Яричката – грешка, мишената е бил брат му

С шест куршума маскиран килър се опита да убие един от най-богатите бизнесмени във Враца Красимир Николов, известен на местните като Краси Яричката. Около 22.30 ч. в четвъртък дебнещия в засада пред дома на Николов стрелец го изчакал да влез с джипа в двора си на ул. „Хан Аспарух“ и тогава открил огън. 51-годишният мъж тъкмо се отправял към входа на къщата си, когато куршумите го повалили.

Чули изстрелите от къщата изкочили съпругата му Петя и брат му Тодор, които заварили простреляния паднал на земята. Без да чака идването на линейка, Тошко Яричката веднага качил брат си в неговата кола и го откарал в спешния център. Докато все още бил в съзнание Краси казал на брат си, че успял да мерне стрелеца в тъмното, но бил с качулка на главата и бързо изчезнал по улицата.

Лекарите установили, че Краси Яричката е прострелян в корема, ръцете и краката и след като обработили огнестрелните рани, спешно го препратили с линейка за столицата. Николов е бил приет във ВМА, където все още се борят за живота му.

Престреляният веднага е бил опериран заради тежките рани в коремната област. Николов е бил настанен на командно дишане в отделението по реанимация на болницата. Предстоят му редица интервенции, които да стабилизират състоянието му, казаха от столичната болница.

По ирония на съдбата докато стрелецът дебнел около дома на Николови, 14 екипа на полицията и жандармерията провеждали мащабна акция във Враца за противодействие на свързаните с МПС нарушения и противодействие на престъпността. Минути след стрелбата групата за тежки престъпления от областната дирекция на полицията е отцепила района около къщата на Яричките, намираща се в непосредствена близост до гимназията „Васил Кънчов“.

Оцелелият след стрелбата по него бизнесмен е известен във Враца и в цялата страна с фирмата си за транспортни услуги „Спътник-96“. Красимир Николов я създава преди 20 години и бързо си спечелва име сред превозвачите. Фирмата му разполага с близо 100 камиона и ремаркета и извършва превози в цялата страна и десетки страни в Европа.

Врачани твърдят, че Краси Яричката винаги се занимавал с чист бизнес и никога не се бил забърквал в незаконна дейност. Във фирмата му, която разполага с камиони от марките Мерцедес, Волво, МАН и ДАФ, работят около 200 души. Според зам-управителя на „Спътник-96“ Росен Тотков фирмата има собствена гаражна площ от 30 хиляди кв. м. и включва ведомствена бензиностанция и автомивка за собствени нужди.

Все още не са ясни мотивите за покушението върху Красимир Николов, извършено вероятно от поръчков убиец. Според запознати Яричката нямал дългове и във Враца е известен като дарител по различни социални програми.

Криминалисти предполагат, че стрелбата срещу Николов може да е била поръчана от конкуренти в бранша или хора от сенчестия бизнес, на които собственика на „Спътник-96“ е пречел да се внедрят в спедиторската дейност.

Разследващите не изключват и версията нощният стрелец да е объркал мишените и да е стрелял по Красимир Николов вместо срещу брат му Тодор, който живее със семейството си в същата къща на ул. „Хан Аспарух“ във Враца, пише „24часа“. Тошко Яричката от години има фирма за изкупуване на вторични суровини.

В този бизнес пък нелоялната конкуренция и ударите под кръста във Врачанско са често срещани, твърдят препатили. Според градските слухове Тодор Николов често имал разправии с хора, на които давал пари да запазят бизнеса си, но те се бавели с връщането на борчовете. Не било изключено някой големите длъжници на Тошко Яричката да е решил да го отстрани, но погрешка е стрелял по брат му.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *