14-годишна, бременна в 9-и месец, се хвърли от 4-ия етаж, роди здраво бебе

14-годишната ромка Живка Т.Р. от Бургас скочи в деветия месец от четвъртия етаж на Акушеро-гинекологичния комплекс /АГК/ в Русе и оцеля по чудо само със счупена ръка, а бебето й се появи на бял свят здраво след светкавична намеса на лекари.

Драмата се разиграла около 8,30 ч. в понеделник, съобщиха от АГК. Майката е в реанимация, а роденото момченце чрез секцио е в неонатологичното отделение. Опасност за живота им няма.

Маловръстното момиче било прието миналата неделя, като заради възрастта и първото му раждане било настанено под лекарско наблюдение в патологичното отделение. „Искаше да си ходи, не че беше недоволна от нещо или да се самоубива, обяснихме й при визитацията сутринта, че не можем да я пуснем с контракции и тя след пет минути скочи“, уточни началникът на АГК д-р Георги Хубчев.

Той и колегата му д-р Дилян Велков се подготвяли да оперират друга родилка, когато видели през прозореца как бременното момиче прелита и пада на козирката над входа. Тя омекотява удара и спасява родилката и плода от фатален край.

Лекарите веднага вкарват Живка в операционната. Медицинският преглед показва, че е счупена само едната й ръка. Акушер-гинеколозите я обедвижват след консултации с ортопеди и оперират спешно момичето. Бебето му се ражда с дължина 49 см, тежи 2,200 кг и проплаква веднага.

„Причината е в липсата на закони, депутатите трябва да предприемат нещо и да забранят на ромчета да раждат деца“, категоричен е д-р Хубчев. Спасената ромка не е здравно осигурена и разходите за нея ще се покрият от болницата. Близките й се обадили само да попитат дали бебето е живо и здраво. М.г. в АГК са изродили 8 момичета под 16 г. Най-малката родилка също е била на 14 г.

Т.нар. ранни бракове носят условни присъди или глоби до 1000 лв. на младоженците, сочи практиката на Районния съд в крайдунавския град. Те се разминават със затвора, освен ако не са отвлекли насила невръстните момичета и не могат да се разберат с родителите им. Преди 3 г. магистрати пък решиха, че годеник може да живее с 12-годишно дете от град Ветово. Тогава съдът го приемат като „малозначителен случай“, който не представлява обществена опасност. Мотивите са, че съжителството и сексът с малолетно момиче отговарят на „ромските семейни традиции“.

По Закона за детето склоняването към съжителство на дете под 16 г. и на съпружески начала се приема за психическо и сексуално насилие. Тогава се задейства коодинационният механизъм за жертви на домашно насилие. Случаите излизат наяве, когато младите майки потърсят помощи за раждане и отглеждане на деца или са социално неосигурени. При проверки инспекторите не откриват риск за живота им.

Проучване на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ сочи, че 46% от анкетираните ромки приемат 18 г. като нормална възраст за брак.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *