Дърводобивни фирми от Гърмен топят юрисконсулта на ДГС в задкулисни игри в полза на баща му, след 2 дни проучване ЮЗДП отсече: Няма доказателства!

Дърводобивното сдружение „Балкан“ обвини в далавери юрисконсулта на ДГС Гърмен Марин Хаджиев и настоя за незабавното му уволнение. Искането си сдружението адресира до директора на ДГС – Гърмен Марко Запрев, а мотивите за отстраняване на Хаджиев са умишлено спъване работата на местния бизнес и участие в далавери с гръцки и други фирми в полза на дърводобивната фирма на баща му Малин Хаджиев.

8 фирми от сдружение „Балкан“, чийто председател е собственикът на фирма „Джамбо 2007“ Джаит Чауш от с. Дъбница, се подписаха и изпратиха сигнала със същото искане и до директора на ЮЗДП – Благоевград инж. Дамян Дамянов.
Според твърдението им през последните година и половина Марин Хаджиев нагло участвал в порочна схема за лично облагодетелстване, създавайки умишлени пречки на местния бизнес в общината, освен това ги вкарвал в целенасочени конфликти и създавал конфронтация между тях и ДГС – Гърмен. За същото Марин Хаджиев, твърдят те, преди време бил изгонен и от ДЛС – Сатовча.

Конкретното обвинение на авторите на сигнала срещу юрисконсулта е, че при провеждането на търговете за дървесина той умишлено не допускал представителите на местния дърводобивен бизнес, за да пробута фирми, които не са от община Гърмен – същото е грубо нарушение на законовата уредба, според която при продажба на дървесина 30% от нея трябва да е за фирми, регистрирани и извършващи дейност на територията на общината, в случая Гърмен. В качеството си на юрисконсулт обаче Марин Хаджиев отстранявал местните фирми и на тяхно място пускал до участие в търговете фирми с фиктивна регистрация в Гърмен, които обработват дървесината в други общини.
Така Хаджиев пречел за нормалното развитие на община Гърмен – вместо да наемат безработни оттук за добив на дървесина, фирмите пришълци снижавали безработицата в други общини.
Най-очебиен е посоченият в сигнала пример с гръцката фирма “Риал УУД”, регистрирана през 2015 г. в с. Огняново и квалифицирана като местна, въпреки че тя наемала работници от фирмата на бащата на юрисконсулта Марин Хаджиев – Малин, която по принцип била сатовчанска фирма.

Другият фрапиращ пример, който сочат местните дървопреработватели от Гърменско, е, че Марин Хаджиев като юрисконсулт участва и като член на комисията по провеждане на търгове за добив и продажба на дървесина, освен това лично той подготвял документите на някои фирми, участващи в търговете, срещу солидно заплащане. Така Хаджиев, като член на комисията, проверявал дали са изрядни документите, които той самият изготвил като юрисконсулт.
Сигналът сочи и друго сериозно административно нарушение – че правистът е превърнал кабинета си в сградата на Горското в частна кантора, в която паралелно извършва услуги на граждани, подготвяйки им срещу заплащане документите за пред Общинска земеделска служба – Гърмен, ситуирана в сградата на ДГС – Гърмен.
Фирмите членки на сдружение „Балкан“ в сигнала си поставят ребром въпроса за очевадните нарушения на Марин Хаджиев и настояват директорът на ЮЗДП да вземе спешни мерки, за да се спре порочната практика и да се намали ескалиращото напрежение в сектора.
Сдружение “Балкан” е юридическо лице с нестопанска цел, създадено през 2005 г., за да урегулира взаимоотношенията между местните дърводобивни и дървопреработвателни фирми на територията на община Гърмен, от една страна, с ДГС – Гърмен – от друга. Според авторите на сигнала този синхрон обаче е напълно унищожен благодарение на личните интереси на юрисконсулта на предприятието, който на всичкото отгоре непрекъснато губи дела и вкарва в излишни разходи самото ДГС – Гърмен.

Авторите на сигнала са не 8, а 5 фирми, членове на сдружението: „Краси Транс-88“ ЕООД, „Евъргрийн Ууд“ ЕООД, „Дивест-Д“ ЕООД, „Росен-Капи-79“ ЕООД и ЕТ „Сайфе Люманкова“, обясни директорът на ЮЗДП инж. Дамянов, при когото жалбата пристигнала в понеделник. В следващите 2 дни той лично изпратил зам. директора на предприятието инж. Димитър Димитров в Гърмен, за да разпита всички служители на ДГС, земеделската служба и редови посетители в Горското за обвиненията към Хаджиев и да провери цялата документация по случая. Разпитани са повече от 10 души, а проверката, извършена от Димитров и гл. експерт при ЮЗДП инж. Юлий Сираков, вчера излезе със следните констатации:
Към края на миналата година общият брой гърменски фирми, подали заявления за добив и покупка на дървесина, е 29. На 30.11.2015 г. директорът на ДГС – Гърмен определя комисия, която да разгледа заявленията им с цел да установи дали отговарят на изискванията на чл. 115 от ЗГ. Оказва се, че в 8 от фирмите има прoпуски в документацията. 5 от тях са авторите на сигнала, другите 3 са „Лукспалет“ ЕООД – с. Вълкосел, „ММД-2014“ ЕООД – с. Дебрен и ЕТ „Мехмедали Хаджиев“ – с. Горно Дряново.

Фирмите имат различни документални пропуски. „Лукспалет“ не е допусната, защото седалището й е в община Сатовча, „ММД-2014“ – тъй като регистрацията на обекта за преработка на дървесина е след крайния срок за подаване на заявление за местни преработватели 1 октомври 2015. Останалите 6 фирми, сред които и 5-те жалбоподатели, не са допуснати за участие от комисията, защото не са представили доказателства за наличие на мощности за преработка. Освен това „Краси Транс-88“ и „Росен-Капи-79“ представили дневник за постъпила и експедирана дървесина за дървопреработвателен обект, а не за стационарен обект, „Евъргрийн Ууд“ приложила дневник за склад за дървен материал, а не за цех за преработка, „Дивест-Д“ представила само заявление, че иска да участва в търга, а „Сайфе Люманкова“ пропуснала да представи удостоверение от РДГ – Благоевград за регистрация на производствена марка, дневник за постъпилата и експедирана дървесина и цех за преработка.

В Гърмен двамата специалисти от ЮЗДП се срещнали с председателя на „Балкан“ Джаит Чауш и секретаря на сдружението Стефан Софтов. Двамата изразили и устно съмнението си, че нароченият за уволнение Марин Хаджиев срещу заплащане е подготвил документите за участие на новосъздадената гръцка фирма „Риал УУД“, а после бил и член на комисията за провеждане на търга за продажба на дървесина за местни търговци.
Проверката обаче установила, че Хаджиев не само не е бил член на тази комисия, а и самата процедура се провела не в Гърмен, а в административната сграда на ЮЗДП – Благоевград.
Специалистът по ловно стопанство в ДГС – Гърмен Скендер Скендеров, работещ в една стая с Хаджиев, категорично отрекъл юрисконсултът да работи на частно в служебния си кабинет. Шефката на Поземлената комисия Бусарова потвърдила, че в службата й има много заявления от Марин Хаджиев, но всички са от името на ДГС – Гърмен.
Не се потвърдили и обвиненията, че гръцката „Риал УУД“ е назначила за седмица работници от фирмата на Малин Христов, за да спечели обекти – в поименните справки от НАП за работещите в двете фирми към 14.12.2015 г. не е открито нито едно съвпадение на имена. Устно и писмено Марин Хаджиев отрекъл всички обвинения към него.
„Проверката приключихме с предупреждение до директора на ДГС да обърне внимание на стриктното спазване на трудовата дисциплина и служебните задължения от страна на Марин Хаджиев, защото не открихме никакво доказателство за твърденията на „Балкан“. Това обаче са междуфирмени отношения, които не са от вчера и, опасявам се, едва ли ще свършат с този сигнал“, обобщи Д. Дамянов.

За да открие генезиса на проблема, той изискал и справка за 5 г. назад с имената на всички местни фирми, спечелили търгове за дървесина в общината. Оказало се, че фирмата на председателя на сдружение „Балкан“ – „Джамбо 2007“, за периода 2011-2013 г. е спечелила търгове общо за 17 625,76 кубични метра дървесина, чиято стойност е 1 355 013,90 лв.
Проверката на сигнала от недоволните дървени босове в ЮЗДП обаче получи неочакван развой. След като Дамянов изчете внимателно главния мотив за отстраняването на 5-те фирми от последния търг – липса на мощности за преработка на дървесината, той разпореди проверка на миналите търгове, в които същите фирми не само са допускани, но и са печелили, за да разбере с какви точно машини са разполагали тогава и къде същите тези мощности са изчезнали така мистериозно тази година.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *