Нужните продукти за този бърз, лесен и вкусен кекс с ябълки:
4 яйца
1 чаена чаша захар (ако ползвате кафява захар ще стане още по-вкусно!)
2 чаени чаши настъргани ябълки
2/3 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
½ кафeна лъжичка хлебна сода
Първо разбивате яйцата със захарта и олиото. Може да направите това на ръка с вилица, или тел, а може да ги разбиете и с кухненския робот или миксер, за да стане по-бързо. Последователно добавяте брашното (което е добре да пресеете предварително), ванилията, бакпулвера и содата, като бъркате непрекъснато, накрая и настърганите ябълки, като отново разбърквате.
Сместа за кекса е готова да бъде изсипана във формата за печене, която задължително предварително трябва да намажете с олио! В противен случай, след като се изпече кексът с ябълки няма да може да се отдели цял от формата, в която е изпечен, ще остане по нея и ще се наложи да го хапвате в насипно състояние. Намажете добре цялата формата за кекс, като използвате много малко мазнина. Всички тези указания обаче са излишни, ако ползвате силиконова форма за кекс, защото по нея кексът не залепва, дори и да не е намазана.
След като изсипете сместта във формата, печете кексa с ябълки в предварително загрята на 200 градуса фурна. Много скоро кексът ще заухае много много вкусно. Той трябва да придобие златист цвят, но за да сте сигурни, че е готов проверете (без да го вадите от фурната), като го бучнете с клечка за зъби. Вадите го от фурната, когато по клечката не остава нищо.
Изчаквате да изстине и чак тогава обръщате формата. Можете да го поръсите с пудра захар за украса, така кексът ще заприлича още повече на вкусните кексове, които правят бабите.
loading...