БЪДЕТЕ НАЩРЕК! Трети грип ни атакува

Трети грип ни атакува от юг. След „Калифорния“ и „Виктория“, които върлуват у нас от няколко седмици, дойде и щамът „Швейцария“, пише „Телеграф“. Той вече е доказан при трима болни в Хасково, показват данните на Националната референтна лаборатория. Миналата година „Швейцария“ предизвика епедемия в страната.“Интересно ,че тогава именно в Хасково преобладаваше пандемичния щам A/H1N1, известен още като „Калифорния“ или свински грип. Сега обаче нещата се обръщат и докато в страната вилнее предимно „Калифорния“, там много от хората имат изграден имунитет и затова ги разболява другият щам от тип А-H3N2″, обясни пред „Телеграф“ професор Тодор Кантарджиев- директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Две от положителните проби на новодошлия щам са на деца на 2 и 7 години, които са получили усложнения и са настанени в болница. От началото на годината в Националната референтна лаборатория са били изследвани 307 клинични проби , от които 71 са положителни. В близо 80 процента от случаите виновник е свинският грип.

Според прогнозите на Световната здравна организация /СЗО/за състава на ваксините той трябваше да циркулира заедно с „Швейцария“ и „Пукет“. Вместо „Пукет“ обаче се появи „Виктория“, който уби 3-годишно дете в Стара Загора. Там бе обявена и първата грипна епидемия в страната за тази година.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *