Убийство в Дупнишко отпреди две 2 г. приключи с оправдателна присъда и 60 000 лв. кръвнина

Мартин Патов, на 35 г., бе оправдан от Окръжен съд – Кюстендил за убийството на 43-годишния Красимир Сашов от село Крайници, Дупнишко, станало преди две години, точно на Сирни Заговезни. Той обаче ще трябва да плати 60 хиляди лева кръвнина, по 20 хиляди лева на двете деца на починалия и по 10 хиляди лева на съпругата и майка му.

Случаят стана популярен покрай ромската вендета, държала дни наред настръхнали ромските махали в Дупница и Крайници през 2014 г. Свадата първоначално тръгнала от местната кръчма в Крайници късно вечерта в един петъчен ден в края на февруари. Тогава две групи роми от враждуващи родове се скарали и се стигнало до сбиване. Тежко пострада Николай М. /37 г./ от едната компания, който бе ударен с тръба по главата и бе закаран в „Пирогов“ с опасност за живота.

На следващия ден към обяд негови близки и авери тръгнаха да отмъщават. В резултат на вендетата бе прострелян Красимир Сашов /43 г./, който издъхна на път за болницата.

На мястото на стрелбата пристигнаха екипи на полицията, за да разследват убийството и да държат под контрол враждуващите сили в ромското гето в Крайници. Разпитани бяха над 40 свидетели, за да се установи какво точно се е случило.

В крайна сметка бе задържан Мартин Патов. Той стрелял по Сашов с пистолет, за който е установено, че е законно притежаван. Стара битова вражда е довела до свадата и последвалото убийство, стана ясно по време на разследването.

В случая съдът прие, че Мартин Патов е стрелял, за да се отбранява, тъй като, излизайки от дома си, видял, че огромна група роми с вили и колове е тръгнала да се саморазправя с него и семейството му, обясни прокурорът по случая Валери Пенков.

Решението на Кюстендилски окръжен съд може да се обжалва в 15-дневен срок пред САС.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *