Ексшефът на РЗОК – Благоевград д-р Р. Кондев върнат на работа с 4500 лв. обезщетение, уволнили го неправомерно по текст за фирми

Районен съд – Благоевград отмени заповедта за уволнение на ексдиректора на РЗОК – Благоевград д-р Румен Кондев. Оказа се, че трудовият му договор е прекратен неправомерно по текст, който се отнася за търговски дружества, а не за държавен орган, какъвто е НЗОК.

Той бе освободен от работа на 16 юли 2015 г. на основание чл. 328, ал. 2 от Кодекса на труда – сключване на договор за управление с новия управител на НЗОК. Целта е да се даде възможност на управителя да си подбере нов екип от сътрудници за постигане на поетите задължения за ефективно управление на предприятието. За да са налице пък предпоставките на тази разпоредба, следва да има налице сключен договор за управление, в който да се определя бизнес задачата на предприятието и конкретни икономически показатели, които управителят трябва да постигне.

НЗОК обаче не е търговско дружество и по същество не извършва стопанска дейност, а представлява самостоятелна държавна административна структура, на която са възложени осъществяването на дейности от публичен характер, свързани основно със задължителното здравно осигуряване. Въпросният договор, който е неприложим в държавната администрация, така и не е представен от НЗОК в хода на делото. С тези мотиви съдия Деница Урумова отменя като незаконосъобразна заповедта за уволнение на бившия директор на РЗОК д-р Румен Кондев, възстановява го на работа и осъжда НЗОК да му плати обезщетение от 4701 лв. за времето, през което е останал без работа.

Първоначално той претендираше за обезщетение от 10 800 лв., равняващо се на 6 работни заплати, но след това гражданският иск бе поправен на 4500 лв. само за периода от 16 юли до 1 октомври 2015 г., тъй като след това е почнал работа, като към иска бяха добавени и режийните. Наред с признатото обезщетение НЗОК е осъдена да плати и към 950 лв. съдебни разноски по трудовия казус.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *