Фамилия Граматикови откри най-новата винарска изба в Пиринско – “Рупел“, навръх Трифон Зарезан

С ритуално зарязване на лозята в масива на землището в с. Долно Спанчово, община Петрич, бе открита най-новата винарска изба в Пиринско – „Рупел”, собственост на бизнесмена Павел Граматиков. Граматиков е с корени от село Палат, община Струмяни, а бизнесът му е базиран в Санданско-Петрички регион. Бизнесменът е навлязъл в лозарството заедно със своите роднини от фамилията от селата Долно Спанчово, Ново Ходжово и Палат . Започнали са с 30 декара, а в момента Граматикови стопанисват 240 декара лозя.

На тържественото зарязване и откриване на изба „Рупел” вчера присъстваха кметовете на Садански – Кирил Котев, на Струмяни – Емил Илиев, екскметовете на община Петрич – Вельо Илиев, и на Сандански – д-р Драго Попов, председателят на Общинския съвет д-р Георги Синански, бизнесмените Андон Червенков, Иван Андонов, бившият депутат от ГЕРБ Митко Захов, бизнесмени от Петрич, София, Пловдив, Бургас и още кметове от региона.

Водосвет и света литургия за берекет, здраве и късмет бе отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, а за цялото тържество и посрещането на многобройните гости се бе погрижила по безупречен начин съпругата на Павел Граматиков – Ани.

ФАМИЛИЯ ГРАМАТИКОВИ ЗАПОЧВА ЛОЗАРО-ВИНАРСКИЯ БИЗНЕС ПРЕДИ 15 ГОДИНИ,

когато купуват първите лозови масиви в землищата на Долно Спанчово и Ново Ходжово. Марката вина „Рупел” е патентована и освен на българския пазар се предлага в Италия, Русия и Гърция. В момента Павел Граматиков е собственик на 240 декара лоза, от тях 190 са стари, останалите са ново засадени.

 10 са откритите нови работни места, с пускането в действие на избата фирмата ще наеме още 40 души като сезонни работници по обработване на лозята и прибиране на реколтата .

Историята на винарския бизнес на фамилия Граматикови е проста, в нея има всичко, което на човек е нужно, за да успее – мечта, предприемачески дух, риск и много работа, трудолюбие и скромност: „С лозарството стартирахме съвместно с моите роднини от селото. Първо започнах като любител. Не съм предвиждал инвестицията да е с такъв мащаб. Човек трябва да живее с мечта, за мен това е една сбъдната а мечта. Вече изградихме и избата. Аз съм мислил, че дотук проблемите са били големи. Сега проблемите започват да стават още по-големи с пускане в експлоатация на избатата. 60 декара сме засадили със сорт „Мелник 55”, останалите са мерло, каберне, и 2 -3 италиански сорта.

ИДЕЯТА Е В БЪДЕЩЕ ДА НАЛОЖИМ НОВА ТЕНДЕНЦИЯ, КАТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ ВИНА ОТ МЕСТНИ И ИТАЛИАНСКИ СОРТОВЕ.

Избата изградихме с европейски пари, като кандидатствах с проект по мярка 112. Най-голямото ми желание е нашите вината да се продават освен на българския и на чуждестранния пазар. С малко повече късмет, проучване, много високо качество на продукцията, настъпателност и дори агресивност съм убеден, че ще успеем. Това, което постигнахме досега, ми дава основание за оптимизъм“, убеден е Павел Граматиков.

В безспорните качества на виното с марката „Рупел“се убедиха вчера и многоборойните гости, под шатрите щедро за всички тях се лееше гроздовият еликсир, на скарата се печаха кебапчета, кюфтета и наденица, произведени от месарки магазини „Караманолев и син” – гр. Сандански.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *