Гръцките фермери: Блокадата може да продължи до Великден

Продължава двойната блокада на българо-гръцката граница. Единственият вариант за българските шофьори да се приберат е като минат през Македония. Българските превозвачи са категорични, че докато гърците не премахнат блокадата, те няма да отстъпят. Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви пред БНТ, че е солидарен с протеста на нашите превозвачи.

След нарушената договорка за осигуряване на коридор през гръцката граница българските шофьори вече не вярват на обещанията на гръцките фермери. Затова са категорични, че няма да позволят отварянето на границата докато гръцките фермери не вдигнат изцяло блокадата. Според фермерите е възможно пунктовете да останат затворени дори до Великден. Посъветваха българските граждани да не пътуват за Гърция по суша.

„Ще издържим колкото е нужно, за да разберат, че има и отсреща хора, които ги търпяха повече от месец. Отстояваме докрай нашите искания“, каза Веселин Дангов, български превозвач.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че е солидарен с исканията на нашите шофьори. Все още нямаме отговор от Европейската комисия по въпроса за свободно преминаване, но според него европейските власти скоро ще бъдат принудени да отговорят заради многото чужди ТИР-ове, блокирани между България и Гърция.

„Това е безобразие. След като искат да е така, тогава няма да има граници, който иска да ходи в Гърция на туризъм да си измисля друго маршрути… Тези три пункта са затворени. Загубите са огромни. Преките загуби са от порядъка на 300 – 400 000 евро на ден. Косвените загуби са огромни и за икономиката. Щетите са огромни“, каза Московски.

Вчера министър Московски се срещна с представители на гръцките власти и протестиращите фермери, но разговорите не приключиха успешно. Преговорите за вдигането на блокадата продължават.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *