Българки уреждат фиктивни бракове в Кипър

Полицията в Кипър разследва схема за трафик на жени с участието на българки. Жертви са потвърдили, че са доведени на острова под фалшив претекст.

Според свидетелски показания на 37-годишна жена, открита тази седмица заключена в апартамент в Никозия, тя и нейна спътничка, са били омъжени за чужденци веднага след пристигането си в страната. Случаят е свързан със задържането на 30-годишен индиец през миналата седмица за участие в схема за фиктивни бракове, пише Cyprus Mail.

Индиецът беше арестуван, след като две жени от България са подали жалба, че той, заедно със свой съучастник, ги е измамил да заминат за Кипър с обещанието, че ще им помогне да си намерят работа на острова. Вместо това, двамата мъже са поискали да се омъжат за тях срещу сумата от 1 000 евро. Задържаният е платил пътните билети на двете жени.

Те са пристигнали в Кипър на втори февруари, след което са били отведени в апартамент в Никозия. 37-годишната свидетелка е била открита, след като двете български жени са съобщили на полицията, че в апартамента има и друга жена, държана против волята.

В петък други двама мъже от Бангладеш на 23 и 24 години бяха задържани в Ларнака отново във връзка със схема за сключване на фиктивни бракове. И тук е била замесена 22-годишна българка, доведена в Кипър от съпруга си, за да фалшифицира брак с мъж от Бангладеш срещу пари.

Името на 22-годишната жена е било в списък с потенциални жертви на трафик на хора. Тя е обяснила пред полицията, че е омъжена в България, но заради финансови затруднения се е съгласила да сключи брак с азиатеца срещу сумата от 1 000 евро в Кипър.

Истинският съпруг и бъдещият „младоженец“ са били арестувани в хотел в Ларнака, където е трябвало да се сключи фиктивният брак.

Фиктивните бракове между граждани на ЕС и чужденци от трети страни не са новост за кипърските власти, но от момента, когато България и Румъния стават държави членки на Съюза, мрежите за трафик на хора в двете държави процъфтяват заради големия брой търсещи лесен път към европейско гражданство.

Обичайно трафикантите обещават на жени от малки населени места и слабо развити региони, че ще им намерят работа или „добър съпруг“ в Кипър, разказват от полицията на острова. Измамените жени не получават парите, обещани срещу фиктивния брак и са изоставяни, след като той е сключен. В някои случаи новите им съпрузи дори ги принуждават да проституират. На онези, които не се съгласят да сключат брака, се отнемат личните документи и се задържат насила.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *