Забравен плакат в столовата изхвърли кандидат-президентска двойка на АУБ от изборите и даде властта в ръцете на 2 дами

Студентите от Американския университет в Благоевград дадоха блестящ пример на българските политици, след като дисквалифицираха от надпреварата за президент на Студентското правителство двама кандидати, допуснали минимално изборно нарушение.

Христо Георгиев бе отстранен безапелационно от надпреварата за първото студентско кресло във вуза за един-единствен плакат, останал в столовата на Студентския център след крайния срок, в който всички участници в изборите трябваше да свалят агитматериалите си – полунощ в неделя, 14-и февруари. Кандидатиралият се за вицепрезидент Георги Георгиев пък по същия начин пропуснал да избърше постовете си във Фейсбук и така нагазил с няколко часа в освободената от агитация зона, започваща в 00,01 часа на 15 февруари.

Въпреки просрочването на времето за агитация, според председателя на Избирателната комисия Ася Минкова, малко след полунощ и двамата получили неофициално напомняне да си махнат рекламните материали и писания и дори им било дадено допълнително време да го направят – от 2.00 сутринта до 11.00 часа преди обяд на 15 февруари, но това така и не се случило.

Според комисията поведението на двамата е пряко нарушение на чл. 2 от правилата за поведение на кандидатите по време на изборна кампания и наказатнието е само едно – дисквалификация.

Въпреки опитите на двамата отстранени да оспорят категоричното становище на комисията със своеобразна пресконфенерция в аудиториума „Андрей Делчев“ гласът им остана глас в пустиня. Комисията не се трогна изобщо от твърдението на Георги Георгиев, че разбрал за допълнително отпуснатия срок от официален имейл, който получил чак в 10:44 ч. в понеделник, само 16 минути преди да му изтече времето за реакция. 
Ако някой кандидатства за позицията президент на Студентското правителство и не е достатъчно отговорен, за да знае изборните правила, значи той не е най-подходящият човек за поста, отряза го  Минкова.
Така новият президент на правителството стана Марина Георгиева от Рудозем, а за неин вицепрезидент студентите избраха казахстанката Карина Барамбеева. На предварителните избори, 5 дни преди същинския вот, Георгиева спечели пред опонентката си за поста Тетяна Ляшенко с 51,37%. Барамбеева пък бе единственият кандидат за вицепрезидент и изборът й бе предрешен, макар че за нея гласуваха близо 200 студенти.

Припомняме, че предишният президент на Студентското правителство Марио Граченов си подаде оставката през декември поради многото му ангажименти, свързани с предстоящото дипломиране и извънучебните му дейности. Поста президент на Студентското правителство отнема доста време на студента, който успее да го спечели, защото той е живата връзка между интересите на обучаващите се и ръководството на вуза и на практика президентът се явява медиатор за всички проблеми, които неизменно възникват между двете страни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *