Препълнена зала за премиерата на „Последният страстен любовник“, вкараха допълнителни столове, зрители гледаха и от стълбите

Опасността от реално закриване на благоевградския театър заради натрупания дълг от 600 000 лв. мобилизира многобройните почитатели на това изкуство в града. В знак на подкрепа на театралите публиката препълни салона в петък вечерта, а за второто представление на премиерния спектакъл „Последният страстен любовник“ се наложи персоналът да вкара допълнително столове в камерната зала, по стълбите на която също бяха насядали зрители.

Четиримата актьори в спектакъла Кънчо Кънев, Мартина Апостолова, Божана Косева и Биляна Дилкова заедно с режисьора Огнян Спиров накараха публиката да се забавлява от сърце с историята на бизнесмен с 23 г. семеен стаж, който се опитва да си хване любовница. Великолепната игра публиката награди с продължителни аплодисменти и много цветя.

„Ще поискаме оставката на министър Вежди Рашидов и ресорния замастник Боил Банов, ако за Министерство на културата се окаже непосилно да проведе адекватна театрална реформа в полза на културата и вместо това се погубят извънстолични театри и трупи”, това декларират в отворено писмо актьорите от благоевградския драматичен театър „Н. Вапцаров“.

На събрание, свикано спешно заради декларациите на Б. Банов за предстоящи промени в Закона за развитие и закрила на културата, с която 7 културни институции, сред които и благоевградският театър, ще се преобразуват в открити или държавни сцени, ако за първото тримесечие на 2016 г. не минат на самоиздръжка, актьорите излязоха с открито писмо:

„Министерство на културата в лицето на В. Рашидов и Б. Банов от години провежда политика, която цели единствено и само заличаването на българската култура. Тяхната некомпетентност и неспособност взе връх с последните изменения в закона, които искат да прокарат и които ще дадат възможност на министъра на културата еднолично да взима решения за съдбата на няколко културни институции, които в момента са в преразход на бюджета. Този преразход е следствие от лошата реформа в сценичните изкуства, приета през 2010 година.

Тя трябваше да бъде експериментална, да бъде контролирана и в срок от една година да се отчете нейната ефективност. Изискванията на Министерство на културата обаче се оказаха непосилни за изпълнение за много от извънстоличните театри, тъй като не бяха съобразени със спецификите на регионите, които тези институции обслужват. Няма как да говорим за равен старт и конкурентоспособност, когато сравняваме пазара на един театър от провинцията и такъв на „Раковски”, декларират актьорите от благоевградската трупа и напомнят, че лошото менажиране се дължи на директорите на застрашените 7 културни институции, назначавани от същото Министерство на културата, което трябва да поеме отговорността си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *