КОНПИ подпука бизнесмена от Банско Стефан Бистрин, иска конфискация на имоти за 852 335 лв. след присъда за укрити данъци

Комисията за отнемане на незаконно придобити имоти взе на мушка бизнесмена от Банско Стефан Бистрин. Инспекторите искат конфискация на негово имущество на стойност 852 335 лв., след като влезе в сила осъдителната му присъда за данъчно престъпление.

Стефан Бистрин, който е брат на хотелиера Малин Бистрин и председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, е осъден условно, че като управляващ и представляващ фирма „Евростил“ ООД не е плащал данъци за времето от 1 септември 2005 г. до 31 март 2008 г. в размер на 154 024 лв., от които 44 252 лв. корпоративен данък. Той е признат за виновен и за това, че не е подал данъчна декларация за 2009 г. и избегнал плащането на данъци от 8000 лв. За двете данъчни престъпления му е наложено едно общо наказание – 3 години с 5-годишен изпитателен срок.

На база осъдителната присъда КОНПИ завежда гражданския иск в Окръжен съд – Благоевград срещу Стефан Бистрин в качеството му на управител на обявената в ликвидация фирма, както и като физическо лице. Искът е насочен и към съпругата му Ирена Бистрина, с която впоследствие се е развел.

В списъка за отнемане на имоти, придобити от престъпна дейност, са недвижими и движими имоти – апартаменти в жилищна кооперация в Банско, по 1/2 на бившите съпрузи от отчуждено право на строеж на търговски обект в кв. „Изток“ в Перник, дружественият дял на Стефан Бистрин във фирма „Евростил” ООД и в „Буллексим” ЕООД, лек автомобил „Фиат Браво“, та и даже 330 лв., които е взел от продажбата на старо БМВ за вторични суровини. Инспекторите от КОНПИ искат да сложат ръка и на 375 385 лв., получени от базираната в Перник фирма „Евростил” ООД от продажбата на апартаменти в Банско.

Книжата по делото са изпратени на ищците, но опитите да бъдат призовани за делото към момента удрят на камък. За Ирена Бистрина има данни, че е в чужбина, а Стефан Бистрин е неоткриваем и призовката е връчена на частен съдебен изпълнител за връчване. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *