Топ теми

Опасни вируси атакуват Фейсбук профили

Опасен интернет вирус във Фейсбук заразява профилите на интернет потребителите без тяхното знание. В следствие на хакерската атака, заразеният профил започва да изпраща снимки и нецензурни клипове с нецензурно съдържание на лични съобщения.

Опасният вирус циркулира само във Фейсбук. Започва да се разпространява, след като получите съобщение от вече заразен ваш приятел. Най-често съобщението е вашата профилна снимка. Това провокира любопитството ви и в мига, в който го отворите, профилът ви е заразен, пише БНТ. Следва публикуване от ваше име, но без ваше одобрение, на порно клипове във Фейсбук групи, в които членувате, както и изпращане на вируса към вашите приятели, за да заразите и тях. Другият възможен сценарий да хванете опасен вирус е да посетите така наречените фишинг сайтове – те копират дизайна и интерфейса на оригинален сайт, който посещавате. След като въведете паролите за достъп, вирусът получава достъп до профила ви, а вашите главоболия тепърва започват.

Как да се предпазим от опасния вирус, който атакува не само личните, но и професионалните ви контакти? Туньо Зафер е главен мениджър в българска IT компания, която предоставя съхранение на файлове във виртуалното пространство и гарантира за сигурността на клиентите си. Компютърните специалисти дори публикуваха обява в мрежата, като обещаха 100 хиляди долара на всеки един хакер, който успее да разбие кодовете им за защита. Според Туньо вирусът се корени в приложението, което е разработено от хакери и дава пълен достъп до профила във Фейсбук.

„Най-слабата точка всъщност е самият потребител. Ако той не даде достъп на приложение до неговия профил до възможността да достъпва до тяхната информация, до профили или съобщения, няма как да се случи това“, каза Зафер.

Софтуерните специалисти съветват да внимаваме на какви приложения даваме разрешение да имат достъп до Фейсбук профила ни. В случай че се окажете заразени, трябва първо да смените паролата си за достъп. След това от настройките трябва да премахнете всички съмнителни приложения. Не на последно място, трябва да се свържете и с администраторите във фейсбук, които да сканират профила ви и да премахнат опасния вирус.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *