След като пи хапчета за отслабване, млад татко чу най-тежките думи: Остават Ви само две седмици живот!

Всичко, което младият австралиец Матю Уитби е искал да направи, било да се почувства по-добре. Вместо това обаче, лекарите му съобщили, че му остават едва две седмици живот, ако не си направи спешна трансплантация на черен дроб, съобщава ABC News. 

Целта на  Уитби била да натрупа повече мускулна маса за сметка на мазнините. След няколко изследвания, той потърсил съвет, вследствие на който си купил препарат за отслабване. През първата седмица, младият мъж се почувствал ужасно уморен, близките му дори си помислили, че се разболял от жълтеница. Два месеца по-късно обаче Уитби се консултирал със специалист, който му поставил диагноза – чернодробна недостатъчност.

Животът му в онзи момент бил в такава опасност, че се наложило да му бъде трансплантиран черен дроб по спешност, но заразен с хепатит В – нямало друг начин да оцелее. „От днес всеки ден трябва да пия лекарства, за да се боря с хепатита, но съм благодарен, защото операцията и лечението спасиха живота ми”, коментира младият мъж, който е женен и има две малки дечица.

Разказвайки историята си, Уитби цели да предупреди хората в целия свят да не приемат с лека ръка което и да е от хилядите препарати за отслабване и прахчета за фитнес маниаци. Самият той пиел протеин на прах с екстракт от зелен чай и добавка, която е 70 процента Гарциния Камбоджа.

Докато лекарите си мислят, че състоянието му е свързано със зеления чай, Гарциния Камбоджа също може да създаде проблеми с черния дроб, пише petel.bg. Препаратите за отслабване в повечето случаи не се класифицират като лекарства, а като хранителни добавки, затова и контрола върху тях е по-либерален.

Д-р Джон Уордъл предупреждава, че в малки дози екстрактът от зелен чай е полезен, но в големи количества той буквално може да направи „черния дроб на каша”.

Той призовава хората да се консултират със своите лекари преди да посегнат към подобни продукти. „Има много самоуки „експерти” по отслабване и фитнес, които не са преминали никакво обучение, но съветват хората да приемат такива хранителни добавки, вярвайки, че тъй като са от билки, са напълно безопасни”, коментира още лекарят.

„Не бих искал това, което преживях, да застигне някой друг. Ако имате нужда от помощ, идете на лекар и нека той да ви направи изследвания и ви даде съвет какъв продукт може да вземате. Ако зависи от мен, никога не бих ви препоръчал да взимате протеинови шейкове на прах. Спазвайте диета и правете упражнения”, коментира изпатилия Уитби. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *