Замразява се промяната на концесията за Банско

Правителството няма да обсъжда никакви промени по концесионния договор за ски зоните на Банско, заяви след правителственото заседание екоминистърът Ивелина Василева.

По думите ? че управляващите не желаят да има каквато и да е сянка от съмнение, че се обслужват нечии интереси.

Късно снощи от правителствената пресслужба съобщиха, че докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане и гледан на правителствено заседание днес.

Въпреки това природозащитници протестираха пред Министерския съвет, а в Банско се събраха на контрапротест.

Екоактивисти твърдят, че геодезично заснемане на площите, извършено от МОСВ, е установило, че концесионерът използва със 60% по-големи площи от тези по договора.

Представители на фирмата концесионер отхвърлиха обвиненията на екоактивистите с твърдението, че няма доказателства.

„В България има прокуратура, където досега нито едно нарушение не е доказано. Така че моля правителството, г-н Борисов, не обръщайте внимание на тази шепа хора. Пречат на развитието на туризма, на регионите…“, коментира Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер.

Теоретично има две възможности: или да се промени концесионният договор, или договорът да се развали, но ако второто се случи, държавата трябва да плати десетки милиони неустойки.

Засега въпросът се замразява, докато не се намери решението, което да е приемливо и за правителството, и за гражданското общество. Междувременно ще действа договорът, който е в сила в момента.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *