КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА! Защо вдигаме бял флаг пред капризите на гръцките фермери, докато тираджиите ни бедстват?

Докато цяла Европа, в това число и България, се занимава с бежанската криза, нашите шофьори остават встрани от полезрението на властите. А тяхната съдба хич не е лека и докато телевизиите ни показват как протича ежедневието на един сириец, дошъл да търси спасение и то не у нас, тираджиите остават встрани от фокуса. За бежанеца ние сме удобният пристан, от който тръгва корабът Майнфлауър /иконата на Съединените щати, която е от голямо значение за създаването на Америка/. И да бъдем по-конкретни – плащаме им за тристепенно дневно меню, консумирано като бял човек на маса и на стол, нощта, прекарана в легло, а не на шофьорска седалка, и не на последно място – течаща вода и тоалетна, нещо което липсва на браздата.

Само преди дни бившият военен министър Бойко Ноев призова българите спешно да се захванат със защитата на своите граници, визирайки гнева на гръцките фермери. „Гърция ще отпадне от Еврозоната и в това няма никакво съмнение, ще бъде провалена държава. Какво ще стане с гръцката държава и гръцкото общество, никой не знае“, предупреди военният експерт.

И тук съвсем сериозно фактите могат да се намесят и да опровергаят становището му, защото нито един европейски държавник няма да посмее да игнорира толкова лесно една държава с водещо место в корабоплаването, търговията и туризма. Отделно от това в момента тя е стратегически център за приемането и разпределението на мигрантите.

Това и редица други вътрешни плюсове за държавата си Алексис Ципрас ги знае и няма така лесно да се съгласи с исканията на своите фермери, защото той вече, за разлика от нашите държавници, е свикнал до болка със стачките и недоволството на народа си.

Но да не търсим вината в другите, нека надникнем бегло какво се случва в нашата държава и кой висш чиновник застана на страната на обикновения човек, отишъл по пътищата да изкара някой друг лев за оцеляването си, или пък на страната на бизнеса на дребния търговец.

В края на миналата седмица министър Московски присъства на няколко срещи и въпреки острия му тон и заканите, че няма да отстъпят, лесно вдигнахме белия флаг, който издейства само няколкочасово примирие, след което отново последва пълен блокаж на границите.

Днес министър Московски отново се закани, че ако до понеделник ситуацията по границата не се нормализира, нашите шофьори да блокират Кулата и да не пуснат и пиле да прехвърчи нито на Великден, нито през лятото.

И докато в държавата в последните няколко дни се правят опити за пренареждане на пасианса, премиерът Бойко Борисов се занимава с проблемите на бежанците нашите шофьори са оставени да бедстват по границата.

„Вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин във връзка със затварянето на границите й с България. Два пъти говорих с министър-председателя Алексис Ципрас, като се опитах да запазя в максимална степен добрия тон, дипломацията, колегиалността и принципите на добросъседството. Но случващото се е недопустимо и показва целенасочено отношение към България, защото други пунктове не се затварят. Говорих и с г-н Жан-Клод Юнкер за случващото се, а позицията ни оттук нататък ще бъде максимално твърда, с цел да се намери решение в този тежък момент“. Това написа на Фейсбук страницата си премиерът Бойко Борисов, и то преди повече от седмица.

До момента въпреки молбите на заклещените в капана тираджии министър-председателят пряко участие в преговорите не взе. Може би ангажиран от спирането на обществени поръчки и провокациите, свързани със заплахите за живота му. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *