Зимните гуми стават задължителни

Зимните гуми стават задължителни, това решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата.

Текстове предвиждат въвеждането на зимни гуми за автомобилите за периода от 1 ноември до 1 март. В промените са заложени и по-строги правила за „нови водачи“, както и по-високи глоби за пияни шофьори. Промените са предложени от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Проектопромените, внесени от Красимир Велчев, предвиждат завишаване на глобите за шофьори, които карат след употреба на алкохол и в същото време превозват пътници.
Когато водачът превозва пътници, освен лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срока, предвиден по съответната алинея, му се налага глоба от 1000 до 2000 лв.

При повторно установяване на употреба на алкохол глобата е 2000 до 4000 лв., а при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества – 4000 лв. Има и нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари и диференцирани наказания.

Въвежда се понятието „нов водач“, като за новите водачи също се предлага нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта. За над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда включително такъв шофьор се лишава от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца и му се налага глоба от 500 лева, а при концентрация на алкохол над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – срокът е 12 месеца, а глобата – 1000 лв.

Променят се глобите за превишаване на разрешената максимална скорост за движение с над 30 км/ч. Предложено е глобите за превишение от 30 до 40 км/ч, от 40 до 50 км/ч и над 50 км/ч. да бъдат увеличени двойно, но при заплащане на санкцията в 14-дневен срок, тя ще се е в размер на 50 на сто. Целта е да се стимулират гражданите, които заплащат глобата в 14-дневен срок, като за тях реално увеличение няма да има.

Не бяха приети предложенията на депутата Петър Славов за криминализиране на т. нар. гонки и отнемане на книжките на участниците в тях. Той настояваше на място да се прибират свидетелствата за правоуправление на водачите, причинили катастрофа със загинали и ранени.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *